Paprika: Čím viac štípe, tým viac lieči
Paprika je zelenina, ktorej je v lete akosi dosť. Nebojte sa však, nedá sa jej prejesť. Doprajte si jej viac ako inokedy.
Zdravá je zelená aj červená
Pridajte ju všade, kam sa dá. Zdravé sú štipľavé odrody papriky (baranie rohy, feferónky), ale aj tie tmavozelené, čo neštípu. Chutia rovnako dobre v šaláte, v cestovinách, v leče, plnené mletým mäsom, aj na maslovom chlebe.
Pomáha pokožke stmavnúť
Dávame s nimi do tela veľa vitamínov. Obsahujú aj betakarotén, ktorý pomôže opálenej pokožke rýchlo stmavnúť, je však aj antioxidantom. Konzumáciou paprík predchádzame aj zákernej rakovine a srdcovo-cievnym ochorením.
Stop mozgovým nádorom
To nestačí. V paprike sa toho skrýva viac. Podľa najnovších výskumov sa dokonca ukázalo, že paprika znižuje výskyt mozgových nádorov.
Čili papričky liečia nos
Kapsicín je fytochemická látka, ktorú obsahujú predovšetkým čili papričky. Tá krásne vyčistí nos v prípade nádchy. Čím štipľavejšia paprika, tým lepšie chráni, resp. lieči dýchacie cesty.
Vitamínu C – ako maku
Už dávno je známe, že citrusové plody nie sú najlepším odovzdávačom vitamínu C. Omnoho viac ako citrón, pomaranč či kivi, sa ho nachádza v paprike. Pozor, reč je o surovej, nie varenej či pečenej paprike. Tepelnou úpravou sa vitamín C v paprike ničí. Ak teda papriku poctivo konzumujete, chrípky a nachladenia by sa vám mali vyhýbať.
Text: -dz- pre oŽene.sk
Foto: SHUTTERSTOCK