Soľ tlaku nesvedčí
Hoci dospelý človek potrebuje denne prijať 2 až 4 gramy soli v závislosti od stupňa fyzickej aktivity počas dňa, v súčasnosti jej prijíma 10 až 15 gramov denne.
"Pritom vzťah medzi príjmom sodíka a výškou krvného tlaku je priamy a progresívny. Vysoký príjem soli poškodzuje priamo cievnu stenu, ktorá sa stáva tuhšou s vyšším obsahom väziva," povedal kardiológ Štefan Farský.
Sedemdesiatpäť percent konzumovanej soli pochádza zo spracovaných potravín, preto obmedzenie prisáľania je menej dôležitým faktorom, ako znižovanie obsahu soli, resp. sodíka pri technologickej príprave potravín.
Podľa posledných výskumov sa odporúča postupné znižovanie obsahu soli v potrave po dosiahnutí 50. roku života (deťom a seniorom postačuje 1 000 až 1 300 mg sodíka za deň, adolescentom a ľuďom v strednom veku je odporúčaný príjem do 1 500 mg).
"Hypertenzia patrí medzi najdrahšie diagnózy pre zdravotné poisťovne, možno je aj najdrahšia, keď sa zohľadnia všetky negatívne súvislosti a dôsledky. Veľmi citeľným nákladom sú prostriedky vynaložené na jej farmakoterapiu. Je až neuveriteľné, že naši „health policy makers“ si ani v krízovej situácii nášho zdravotníctva neuvedomujú, ako podstatne by klesli náklady na farmakoterapiu pri znížení obsahu sodíka v potrave," konštatoval Farský. Už malé poklesy priemerného tlaku v populácii znamenajú veľké zmeny v morbidite a mortalite na hypertenziu a s tým spojenú redukciu nákladov na zdravotníctvo.
"Vo Veľkej Británii vypočítali, že keď klesne v populácii príjem soli o jeden gram za 24 hodín, zachráni sa každý rok v krajine 7-tisíc životov." V Kanade uverejnili prepočty, podľa ktorých pri znížení priemerného obsahu sodíka v potrave z 3 500 mg na 1 500 mg budú mať o milión hypertonikov menej a ročné náklady na zdravotnú starostlivosť klesnú o 400 až 500 miliónov kanadských dolárov.
Aby sa znížil obsah soli v strave, treba:
- v spolupráci s potravinárskym priemyslom stanoviť dobrovoľné ciele obsahu soli pre jednotlivé komodity (napr. pre pečivo, chlieb, syry, šunku atď.), ciele postupne každoročne znižovať. "Napríklad vlani prišli českí pekári s vlastnou iniciatívou postupného znižovania obsahu soli v chlebe, pečive a ďalších výrobkoch, vo Veľkej Británii majú rozplánované dobrovoľné limity obsahu soli pre jednotlivé komodity na najbližšie roky, v Chorvátsku spustili pod patronátom ministra zdravotníctva Národný program redukcie soli," dodal doktor Farský.
- monitorovať obsah soli v potravinách a jedlách podávaných vo verejných jedálňach a výsledky zverejňovať
- sledovať obsah soli v moči pacientov užívajúcich lieky na vysoký tlak a srdcovocievne choroby s ekonomickými dôsledkami pre pacienta a ďalšie.
Odporúčania pre denný príjem sodíka v mg
Vek - Odporúčaný príjem
19 až 50 - 1 500
51 až 70 - 1 300
71 a viac - 1 200
Text: -dh- pre Pravdu
Foto: SHUTTERSTOCK