Ako efektívne chudnúť po štyridsiatke?
Po štyridsiatke sa kilá na človeka lepia akosi rýchlejšie a ich zhadzovanie dá naozaj zabrať.
Chce to nielen pevnú vôľu, ale aj premyslený plán. "Zhadzovanie kíl, respektíve pomalšia redukcia tuku ako v mladosti, môže byť spôsobená starnutím organizmu a zmenami jeho funkčných parametrov: nižšej pulzovej frekvencii, menšej vitálnej kapacity pľúc a podobne," hovorí kondičný tréner Mgr. Eduard Polakovič.
Ženy chudnú inak ako muži
Značné rozdiely sú aj medzi chudnutím mužov a žien v tomto veku. Keďže dámy majú vyšší podiel podkožného tuku a naopak nižší podiel svalovej hmoty, ich tréningový plán musí byť iný ako u mužov. "Najmä čo sa výberu aktivít ako aj ich frekvencie a intenzity týka. Ženy nie sú tak prispôsobené na silový tréning ako muži, čo je spôsobené rozdielom v regulácii hormonálneho systému," uvádza odborník.
Ako by mal vyzerať tréning?
Všeobecne by obe pohlavia mali do tréningu zaradiť vytrvalostný, čiže aeróbny typ aktivít (beh, chôdza, plávanie, bicyklovanie, korčuľovanie…) s dlhším trvaním, od 40 po 60 minút. Tieto aktivity následne stimulujú lipidový metabolizmus. "U mužov by som navyše zaradil 1 až 2 razy týždenne silový tréning na posilnenie a budovanie svalstva. U žien je vhodné nahradiť silový tréning vytrvalostno-silovým cvičením s doplnkovými váhami alebo posilňovanie vlastným telom," radí tréner.
Obmedzte tuky, zmenšite porcie
Najlepšou voľbou k správnej redukcii hmotnosti po štyridsiatke je určite úprava jedálnička a zmena stravovacích návykov bez toho, aby človek musel siahnuť po doplnkoch výživy. "Ľudia by sa mali vyhýbať veľkému prísunu tukov a cholesterolu, znížiť konzumáciu cukroviniek a cukrárenských výrobkov, pretože aj cukor vie byt veľkým nepriateľom, keďže sa pri veľkých množstvách metabolizuje na tuk," odporúča Mgr. Polakovič.
Vyberať si treba jedlá upravené varením a dusením, menej pečením a len zriedka vyprážaním. Pri tejto vekovej
kategórii nie je potrebná žiadna špeciálna diéta, postačí iba mierne zníženie denného energetického príjmu. "Docieliť sa to dá veľmi jednoducho, znížením množstva skonzumovaných potravín," hovorí odborník.
Text: Nina Bacharová pre Pravdu
Foto: SHUTTERSTOCK