Aká krajina, taká kuchyňa
Pobrežie Stredozemného mora je obľúbeným cieľom slovenských dovolenkárov, ktorí si tam okrem iného chodia vychutnávať nezvyčajné gastronomické špeciality.
Každá z tamojších kuchýň je svojrázna, ale všetky majú jedno spoločné: sú azda najbohatšie na vitamíny. Podnebie okolo Stredozemného mora daruje rastlinám ročne až dve vegetačné obdobia, veľa slnka a vlhkosti. Preto tu nie je o čerstvé ovocie, zeleninu a bylinky núdza a tieto suroviny tvoria základ stredomorských jedál. Väčšina pokrmov sú jednoduché, pripravujú sa z doma vypestovaných surovín. Stredomorská kuchyňa nie je vyzdvihovaná len vďaka olivovému oleju, ktorý predstavuje hlavný zdroj tuku vo výžive, ale aj pre svoje vyvážené zloženie.
Grécko
Grécka kuchyňa je chutná a rozmanitá, o čo jednoduchšia je príprava jedál, o to pestrejšia je ich ponuka. Šmrnc jej dodáva vyvážená zmes stredomorských a orientálnych vplyvov. Vari každá dedina má svoju špecialitu. Základom sú rôzne druhy mäsa, najmä jahňacie či kozie, plody mora a veľké množstvo rýb. Tradične s gréckymi jedlami ochutnáte olivový olej, veľa zeleniny, strukoviny, kozí syr, nenahraditeľné korenie a bylinky. K všetkému sa podáva biely chlieb, ako dezert sa často servíruje čerstvé ovocie. Grécke polievky sú hustejšie ako slovenské a podávajú sa aj ako hlavné jedlo.
Chorvátsko
Azda najrozmanitejšia zo stredomorských kuchýň je chorvátska. Na jej súčasnú podobu mala vplyv pestrá história tejto krajiny. Po stáročia sa tu striedali rôzne mocenské záujmy, niet preto divu, že v jedálnom lístku nájdeme orientálne vplyvy zmiešané so stredomorskými a európskymi. Vo vnútrozemí prevládajú mäsité jedlá, v pobrežných regiónoch sú tradičné ryby a morské plody. Medzi typicky chorvátske jedlá patria aj guláše s rôznymi druhmi mäsa, niekedy sa v nich dokonca vyskytujú aj plody mora. Ako väčšina balkánskych krajín, má aj Chorvátsko v svojej kulinárskej ponuke rad jedál z mletého mäsa.
Španielsko
Španielska kuchyňa je čerstvá, farebná a korenistá a v každom regióne sa trošku líši. Dominantné sú rôzne druhy mäsa, plody mora a zelenina. Všetko sa pripravuje na čerstvom olivovom oleji. V Španielsku sa jedia aj polievky, ktoré bývajú pripravené z kvalitného vývaru z mäsa alebo zeleniny. Španieli si potrpia na dobré nápoje. Na raňajky sa varí čokoláda, ktorú sem kedysi dávno priviezli španielski dobyvatelia z Mexika. Podáva sa v malých šálkach, dochutená mliekom so škoricou. Vďaka slnečnému podnebiu sa v Španielsku darí veľmi dobre vínu, ktoré k španielskej kuchyni neodmysliteľne patrí.
Taliansko
Talianska kuchyňa (La Cucina italiana) je dnes obľúbená ako nikdy predtým. Časy, keď bola známa len vďaka pizze, špagetám či lacným vínam, sú už dávno preč. Talianske kulinárske umenie nie je len jedna ústredná tradícia, ide o záležitosť vyslovene regionálnu. Už po stáročia sú na dennom jedálnom lístku cestoviny, ktoré sa vyrábajú v mnohých podobách a upravujú na mnoho spôsobov. Obľúbené sú tiež cestoviny zelené, pripravené so špenátom. Podávajú sa zvyčajne ako samostatný chod, zriedka ako príloha. Pri príprave mnohých talianskych pokrmov je nevyhnutný syr, ktorý pokrmu dáva určitú konzistenciu a správnu chuť - mozzarella, gorgonzola, parmezán a prísada byliniek a korenia.
Turecko
Turecká kuchyňa je veľmi zdravá, jedlá sú často varené alebo dusené, ak sa vyprážajú, tak na kvalitnom oleji, najčastejšie olivovom. Medzi jej hlavné zložky patria čerstvé ryby, zelenina, jahňacie či kuracie mäso a smotanový jogurt. Mäso sa upravuje aj na otvorenom ohni, na drevenom uhlí alebo na plynových griloch. Z nápojov sa okrem tradičnej kávy a čaju teší veľkej obľube ayran, čo je zmes jogurtu a vody v pomere 2:1. Niekedy sa doň pridáva aj cesnak alebo trochu korenia. Pokiaľ ide o prílohy, kraľuje medzi nimi ryža upravená najrôznejšími spôsobmi: s korením, mandľami, cestovinami alebo s kúskami mäsa.
Text: Varecha, príloha denníka Pravda
Foto: SHUTTERSTOCK