Presunúť na hlavný obsah

Päť vecí, ktoré potrebujete pri stredomorskej kuchyni

Recepty

Leto priam láka zaexperimentovať si v kuchyni so stredomorskou kuchyňou. Bez čoho sa to nezaobíde?

Baklažány. Ďalší zo symbolov stredomorskej kuchyne. Hlavne v Taliansku je táto bacuľatá fialová zelenina veľmi obľúbená. Baklažány sa výborne dopĺňajú s rajčinami.

Olivový olej. Je najzákladnejšou surovinou každej stredomorskej kuchyne. Dodá jedlám charakteristickú chuť, ktorú by sme so slnečnicovým či repkovým olejom nedosiahli.

Paradajky. Čo už možno povedať o tejto univerzálnej surovine. Azda si len pripomenúť, že na slnku dozreté rajčiny majú chuť odlišnú od umelo rýchlených v skleníkoch.

Jahňacina. Je typická hlavne pre grécku, tureckú, ale aj taliansku a chorvátsku kuchyňu. Vedeli ste, že v horúčavách sa kazí pomalšie ako napríklad bravčovina?

Wok alebo gril. Praktická hlboká panvica má trvalé miesto už aj v našej kuchyni. S grilom je to podobné, navyše v lete robí z prípravy jedla aj príjemnú spoločenskú udalosť.

Text: Varecha, príloha denníka Pravda
Foto: SHUTTERSTOCK