Presunúť na hlavný obsah

Oriešky namiesto sladkostí: (Nielen) cukrovkári - to je recept na zlepšenie!

Zdravie a relax

Nahradiť každodenné pečivo (či už rožok alebo sladký croissant) hrsťou či dvoma orieškov môže pomôcť ľuďom s cukrovkou k lepšej kontrole hladiny cukru v krvi a tiež ku kontrole hladiny cholesterolu.

Podľa vedcov, ktorí publikovali svoju štúdiu v odbornom magazíne Diabetes Care, sa ľuďom, ktorí nahradili svoje zvyčajné karbohydráty v jedálničku pol šálkou orieškov denne, sa do troch mesiacov zlepšil stav. Znížila sa im hladinu cukru aj zlého cholesterolu. V porovnaní s nimi skupina, ktorá nahradila zvyčajné sacharidy vo svojom jedálničku napríklad celozrnným pečivom, zostal v nezmenenom zdravotnom stave.

Hoci vedci upozorňujú, že ich štúdia nechce tvrdiť, že oriešky sú kľúčom ku kontrole cukrovky, tvrdia, že môžu byť súčasťou zdravého jedálnička. "Mali by sme sa zamerať na celkový jedálniček a životný štýl," uviedol Cyril Kendall z univerzity v Toronte, kde výskum prebiehal. "Oriešky obsahujú veľa tukov, ale je opäť jasnejšie, že tieto tuky sú zdravé," uviedol na margo nenasýtených mastných kyselín, ktoré sa podieľajú na znižovaní rizika srdcových chorôb a majú na svedomí aj ďalšie zdravotné benefity.

Napriek tomu Kendall upozornil, že oriešky patria ku kalorickým potravinám a ľudia postihnutí cukrovkou by ich nemali konzumovať bez rozmyslu - skôr ide o to, aby nahradili menej zdravé maškrty, ktoré počas dňa skonzumujú, práve orieškami.

Pre ľudí, ktorí nemajú radi oriešky, existujú ďalšie možnosti, ako v potrave príjmať nenasýtené mastné kyseliny. Napríklad prostredníctvom olivového oleja alebo avokáda. Hoci tieto potraviny vedci neskúmali, Kendall uviedol, že nahradiť niektoré nezdravé sacharidy týmito potravinami je pre zdravie diabetikov určite rozumné.

Text: REUTERS
Foto: SHUTTERSTOCK