Byť sýta a prijať menej kalórií? Takto to ide, dámy!
Pocit sýtosti je dôležitý. Samozrejme, nemalo by ho púodmieňovať bezhlavé prejedanie sa.
Práve naopak, pri zdravom a vyváženom jedálničku by sme tiež mali dosiahnuť pocit sýtosti. Dôležité nie je len to, čo skonzumujeme, ale aj ako to skonzumujeme. Ponúkame vám pár trikov, ktoré vám naplnia bruško a ušetria nadbytočné kalórie, ktoré by ste prijali stravou:
- zhruba päť minút pred každým jedlom vypite dvojdecový pohár vody. Vytvorí pocit plnosti a pri jedení vďaka nemu prijmete až o 60 kalórií menej.
- ocot či prípadne škorica sú dochucovadlá, ktoré majú veľkú moc. Ak ich pridáte do jedla, dokážu zaktivovať v tele procesy, vďaka ktorým sa cítime sýtejší skôr než inokedy. Pokiaľ je to možné, ochucujte teda jedlá s týmito zázrakmi.
- zelenina, či už napríklad šalát, špenát, brokolica alebo karotka obsahuje až deväťdesiat percent vody. To znamená, že pri jej konzumácii neprijme telo priveľa kalórií a zároveň sa zasýti. Pripravte si teda desiatu či olovrant z takýchto pamlskov.
- hlad dokážu skvelo zahnať zemiaky. Síce sú zdrojom sacharidov, ale naše telo ich dokáže spracovať pomerne rýchlo. Ak sa teda chcete zasýtiť, zemiaky bokom neodkladajte.
- ryby sú síce menej kalorické ako napríklad bravčové či hovädzie mäso (pri konzumácii rýb telo prijme o 75 kalórií ako pri rovnakej porcii mäsa), ale pritom zasýtia človeka viac. Potvrdila to aj štúdia zverejnená v European Journal of Clinical Nutrition.
- ovsené vločky zasýtia vďaka obsahu vlákniny. Tá navyše prospieva metabolizmu.
- podobné platí aj pri strukovinách. V tele vyvolávajú pocit sýtosti a navyše vďaka obsahu cenných látok a vitamínov prospievajú telu.
Text: lp, pre oŽene.sk
Foto: SHUTTERSTOCK