Ako moderný spôsob života ničí zuby
Viete, že aj celkom bežné potraviny, nápoje či aktivity ako plávanie ničia váš chrup?
Ovocné čaje
Ako obmedziť riziko? Dajte prednosť čiernym alebo zeleným čajom. Zlúčeniny v čiernom čaji pomáhajú bojovať s baktériami, ktoré spôsobujú nebezpečný plak. Pitie jednej či viacerých šálok zeleného čaju znižuje riziko zápalu dutín. Obsahuje aj antioxidanty, ktoré pomáhajú zastaviť vznik nebezpečných kyselín v ústach.
Výživné tyčinky
Aj keď sa zameriate na vybrané druhy tyčiniek, ktoré sú podľa obsahu a zloženia zdravé, pretože obsahujú ovocie, zrná či orechy, môžete aj pri občasnej konzumácii svoje zuby ohroziť.
Ako obmedziť riziko? Aby ste svojim zubom ublížili čo najmenej, jedzte ich len na desiatu, po ich zjedení si vypláchnite ústa.
Očné kvapky
- Aj keď sa to vraj zdá nepravdepodobné, aj tento produkt môže spôsobovať tvorbu nebezpečného plaku, ktorý podporuje kazivosť zubov. Kvapky patria do skupiny prípravkov, ktoré spôsobujú suchosť v ústach, čo znamená, že obmedzujú prirodzenú produkciu slín, pričom tieto pôsobia ako bariéra, ktorá chráni zuby pred vplyvom nebezpečných kyselín.
- Ako obmedziť riziko: Odborníci odporúčajú žuť žuvačky či pastilky, ktoré pomáhajú podporovať produkciu slín.
Plávanie
Štúdia medzi 500 plavcami zistila, že u takmer 66 percent z nich došlo k poškodeniu chrupu chlórom. Chlór má vplyv na pH vody, robí ju kyslejšou, takže môže pri dlhšom pobyte vo vode dôjsť k erózii zubov. Výsledkom môže byť ich zožltnutie.
Ako obmedziť riziko: Pri plávaní sa snažte čo najviac zabrániť kontaktu úst s vodou a ani si krátko po opustení bazéna nečistite zuby.
Bielenie zubov
Vedci zistili, že niektoré domáce bieliace sady môžu vážne narušiť štruktúru zubov. Niektoré nadstavce, do ktorých sa vkladá bielidlo a ktoré potom pôsobí na zuby a bieli ich, sú zle zostavené a bielidlo tak môže unikať a ohrozovať ďasná.
Ako obmedziť riziko: Ak skutočne chcete podstúpiť bielenie zubov, urobte tak radšej u odborného zubára, ktorý si bieliaci prostriedok väčšinou sám vyrába a riziko ohrozenia je tak oveľa menšie.
Biele víno
Podľa mnohých je červené víno pre zuby oveľa nebezpečnejšie ako biele. Opak je však pravdou. Biele vína bývajú kyslejšie a sú preto aj väčším rizikom pre zubnú sklovinu.
Ako obmedziť riziko: Ak patríte medzi milovníkov bieleho vína, pite ho radšej iba k jedlu, prípadne si občas medzi pitím dajte tvrdý syr, ktorý pomáha neutralizovať nebezpečné kyseliny. To isté platí aj o obyčajnej vode.
Šalátový dresing
Mnoho z nich obsahuje malé množstvo octu, ktorý aj pri občasnej konzumácii môže spôsobovať eróziu zubov.
Ako obmedziť riziko: Namiesto dresingov si dajte radšej majonézu alebo olivový olej. Pre minimalizáciu účinkov použite po jedle ústnu vodu s fluoridom.
Športové drinky
Tieto nápoje sú založené väčšinou na tom, aby nahradili stratu soli a energie počas cvičenia, často sú však tiež plné cukru a kyselín. Ako dokázala jedna zo štúdií na univerzite v Birminghame, nápoje pre športovcov sú až 30-krát viac korozívne ako voda.
Ako obmedziť riziko: Namiesto týchto nápojov pite radšej vodu.
Text: Pravda, s pomocou Daily Mail
Foto: SHUTTERSTOCK