Presunúť na hlavný obsah

Päť nutností pri príprave kuraciny + cenné rady do kuchyne

Recepty

Kuracie mäso je cenovo dostupné a často sa ocitá na stole slovenských domácností. Ak ho idete pripraviť, nemali by vám chýbať ani nasledovné veci.

Kuracie mäso. Prsia, stehienka či krídelká. Kto čo má rád. Pri ich nákupe dbáme, aby vyzerali sviežo, lepšie je kupovať čerstvé, najlepšie z voľného chovu. Pri mrazených nevieme, ako vyzerali pred zmrazením.

Pekáč. Ponuka obchodníkov je bohatá – od klasických smaltovaných až po teflonové či s iným nepriľnavým povrchom, ktoré si vyžadujú minimum oleja či tuku.

Slanina. Dobrá anglická či oravská dodá kuracine arómu a mastnotu, ktorú propagátori zdravej výživy tak nemajú radi, ale gurmáni zbožňujú.

Mletá paprika. Či už sladká, alebo štipľavá má za úlohu ochutiť a zafarbiť kuracie mäsko, aby bolo vábivejšie. Je súčasťou mnohých marinád.

Citrónová šťava. Stačí jedna či dve polievkové lyžice a kurča získa na chuti - a navyše citrón patrí medzi najlepšie spaľovače tukov.

Rady na nezaplatenie

1. Keď poprášime pred pečením kuracie prsia múkou, budú šťavnatejšie.

2. Aby sa kuriatko upieklo dozlatista, potrieme ho pred pečením sladkou smotanou.

3. Krásne chrumkavé kurča dosiahneme tak, že počas pečenia či grilovania ho niekoľkokrát potrieme čiernym pivom.

4. Kuracie krídelká budú chutnejšie, ak pred tepelnou úpravou pridáme do marinády griotku alebo iný likér podľa chuti.

5. V mnohých receptoch sa nezaobídete bez kuracieho vývaru. Môžete si pripraviť silný aromatický vývar z mäsa a zeleniny, ktorý uchováte v mrazničke.

6. Aj kuracie vnútornosti sa dajú v kuchyni veľmi dobre využiť. Zo žalúdkov a sŕdc je výborná polievka, chutnou delikatesou je kuracia pečeň na červenom víne. Pri všetkých vnútornostiach si treba dať pozor na hygienu – niekoľkokrát ich treba premyť a pred prípravou osušiť.

Text: Varecha, príloha denníka Pravda
Foto: SHUTTERSTOCK