Recept: Čatní z broskýň a marhúľ
Vyskúšajte túto korenenú dobrotu.
Množstvo: 4 poháre po 375 ml
Potrebujeme:
300 g marhúľ (čistá hmotnosť)
1 balenie želírovacieho cukru Extra 2:1
175 ml bieleho vínneho octu (5%)
75 ml bieleho vína
75 g hrozienok
50 g olúpaných nasekaných mandlí
1 KL zarovnaná soli
štvrť KL mletého čierneho korenia
1 zarovnaná PL horčičného semienka
Postup:
Broskyne sparíme horúcou vodou, schladíme studenou vodou a ošúpeme. Broskyne potom odkôstkujeme a odvážime 400 g. Marhule prepláchneme studenou vodou, odkôstkujeme a odvážime 300 g. Broskyne a marhule nakrájame na menšie kúsky a v hrnci spoločne so želírovacím cukrom Extra roztlačíme. Pridáme všetky ostatné suroviny a dobre premiešame. Za stáleho miešania privedieme do varu a varíme minimálne 5 minút, kým sa tekutina nezredukuje na polovicu. Odstavíme. Poháre ihneď naplníme a uzavrieme viečkom. Ak používame viečka so závitom, obrátime uzavreté poháre asi na 5 minút hore dnom. Ak používame viečka, na ktoré potrebujeme hlavu na zaváranie, poháre neobraciame.
Náš tip:
Čatní je pôvodom z indickej kuchyne. Môže byť sladké, kyslé, jemné, ale aj ostré. V každom prípade by malo byť lahodné a výraznejšie korenené, aby vzbudzovalo chuť do jedla, vyzdvihlo jeho chuť a podporilo trávenie. Podáva sa najčastejšie ako omáčka k mäsu alebo rybe, prípadne na dochutenie ryže, zemiakov. Na zvýraznenie pokrmu stačí lyžička alebo dve.
Ďalšie recepty nájdete na stránke Varecha.sk
Text: Katarína Sedláková pre magazín Pravdy
Recepty a foto: Dr. Oetker