To je kombinácia: Čučoriedky a čili papričky!
Čučoriedky nemusia byť len sladké. Vyskúšajte netradičnú ostrú čučoriedkovú salsu.
Množstvo: 4 poháre po 375 ml
Potrebujeme:
1 kg čučoriedok
1 červená feferónka alebo čili paprička
30 g čerstvého nastrúhaného zázvoru
3 chemicky neošetrené limety
400 ml jablkového džúsu
1 balenie želírovacieho cukru Extra 2:1
2 zarovnané KL soli
štipka čerstvo namletého čierneho korenia
Postup:
Čučoriedky preberieme, umyjeme, odvážime a ponorným mixérom rozmixujeme. Feferónku alebo čili papričky očistíme a nasekáme najemno. Čili papričky sú veľmi ostré, pri ich spracovaní použijeme gumené rukavice. Zázvor olúpeme, nastrúhame najemno. Limety umyjeme, osušíme, kôru nastrúhame a vyžmýkame šťavu. Všetky pripravené suroviny spolu s jablkovým džúsom dáme do väčšieho hrnca a dobre premiešame so želírovacím cukrom. Za stáleho miešania privedieme do varu a dôkladne povaríme minimálne 5 minút. Salsu ochutíme soľou a čiernym korením a okamžite plníme až po okraj do pripravených pohárov. Poháre uzavrieme, obrátime dnom nahor a asi 5 minút necháme stáť na viečku (poháre s klasickými viečkami bez závitov neobraciame).
Náš tip:
Namiesto čerstvých čučoriedok môžeme použiť aj mrazené čučoriedky. Salsu podávame ku grilovanému alebo pečenému mäsu.
Ďalšie recepty nájdete na stránke Varecha.sk
Text: Katarína Sedláková pre magazín Pravdy
Recepty a foto: Dr. Oetker