Cestovinová abeceda. Tak schválne - viete, čo sú canelloni?
V kolíske cestovín Taliansku poznajú ich tajomstvo už celé stáročia: cestovinami nikdy netrafíte vedľa cieľa.
Veľká obľuba cestovín má hneď niekoľko dôvodov: sú lacné, rýchlo a ľahko sa pripravujú, sú chutné, výživné a dajú sa upraviť na mnoho spôsobov. Znalci dobre vedia, že nie každý druh a tvar cestovín sa hodí ku každému pokrmu alebo na prípravu samostatného jedla. Tu je krátka abeceda cestovín.
Špagety
Veľmi obľúbené dlhé cestoviny podávané so zmesou z mletého mäsa, údeniny či zeleniny a v ďalších úpravách, prípadne len jednoducho s kečupom. Barbarstvom v kuchyni je pred varením špagety nalámať na malé kúsky. Radšej okolie tanierov chránime obrúskami.
Makaróny
Vhodné na klasickú prípravu a predovšetkým na zapečené cestoviny, kedy sa oproti špagetám neprehrešíme, ak makaróny nalámeme. Robí sa to aj v Taliansku. Tam sa volajú len o niečo odlišnejšie než u nás - maccheroni.
Kolienka
V našich končinách nezabudnuteľná klasika bývalých závodných či školských jedální. Ani dnes však nezatracujeme tieto cestoviny, ktoré vojaci prezývali "sekané potrubie". Majú jednu veľkú výhodu - dobre sa v nich drží omáčka.
Vretená
Chutia aj za studena, uplatnia sa pri príprave cestovinových a rôzne kombinovaných šalátov. Aj v ich "závitoch" sa dobre držia omáčky a dresingy. Vhodné sú aj pre menšie deti - nerobia pri jedle problémy ako špagety alebo makaróny.
Fusilli
Tieto špirálky vznikajú tvarovaním čerstvého cesta okolo úzkeho prúta. Špirála sa smerom von otvára, namiesto aby zostala pevná. Pravé fusilli sú bezvaječné a bez prísad. Hodia sa hlavne k riedkym omáčkam.
Tagliatelle
Dlhé širšie cestoviny s názvom odvodeným od slovesa tagliare - krájať. Sú zvyčajne 8 - 10 mm široké. Predávajú sa zvinuté do takzvaných hniezd, ktoré sa počas varu rozvinú. Podávajú sa s rôznymi omáčkami okrem rybacej.
Penne
Krátke duté cestoviny, na koncoch šikmo zrezané. Penne doslova znamená pero alebo brko. Penne riga je označenie vrúbkovaného variantu. Podávajú sa s hustými omáčkami s kúskami prísad.
Lasagne
Lasagne sú asi 2,5 cm široké a 8 cm dlhé cestovinové pláty. Sú farbené špenátom dozelena, paradajkovou šťavou doružova, čierna farba je z tekutiny zo sépií. Lasagne sú ideálne na zapekanie s rôznymi omáčkami a mäsovým ragú.
Farfalle
Farfalle sú cestoviny v tvare motýlikov. Farfalle sa vyrábajú v niekoľkých veľkostiach, ale všetky v tvare motýľa. Väčšie farfalle sú známe ako farfallone, zatiaľ čo miniatúrne verzie pod názvom farfalline.
Ravioli
Cestoviny v tvare štvorčeka. Najčastejšie sú plnené syrom, špenátom alebo mäsom. Mäsová náplň býva zvyčajne zmesou bravčových údenín, hovädzieho mäsa, strúhanky, parmezánu a korenia. Syrová obsahuje syr, strúhanku a korenie.
Gnocchi
Okrúhle cestoviny vyrobené zo zemiakovej kaše, sušeného mlieka, zemiakového škrobu, pšeničnej múky a vajca. S omáčkou alebo strúhaným syrom sú ideálnou prílohou k mäsitým pokrmom.
Canelloni
Canelloni sú plnené cestoviny tvarované do podoby trubičiek. Veľké široké rezance sú na jednej strane uzavreté a tvoria sa z nich cestovinové rúrky, ktoré sa plnia rôznymi druhmi mäsa, zeleniny, syrov a omáčok.
Ďalšie recepty nájdete na stránke Varecha.sk
Text: magazín Varecha
Foto: SHUTTERSTOCK