Presunúť na hlavný obsah

5 vecí, ktoré budeme potrebovať na prípravu skvelých cestovín

Recepty

Cestoviny. Dlhé, krátke, rovné, skrútené, všakovako tvarované. Na trhu nájdete cestoviny od výmyslu sveta, hlavne sveta talianskeho. Bez nasledujúcich ingrediencií sa určite nezaobídete.

Sito

Bez neho by sme cestoviny horko-ťažko premiestnili z hrnca tam, kam chceme – na tanier. Dnes už dostať v obchodoch aj špeciálne hrnce so sitom, ktoré po uvarení cestovín stačí iba vybrať a nechať odkvapkať. Odpadá tak nebezpečná hra s horúcim hrncom.

Kečup
Sú medzi nami kulinárski „barbari“, ktorí kečup pridávajú do akéhokoľvek jedla. Nech je, ako je, táto pochutina patrí predovšetkým k cestovinám. Svoju pravdu majú však aj spomínaní barbari: kečup je výbornou prevenciou proti infarktu myokardu.

Tvrdý syr
Nastrúhaný býva významným prvkom konečného dochutenia cestovín. Talianska klasika je parmezán, ale slovenská kuchyňa hravo znesie aj domáci eidam. Strúhame ho najemno, aby sa v cestovinách ľahko roztavil.

Mleté mäso
Mnohé tradičné recepty na cestoviny obsahujú ako základnú surovinu mleté mäso rôzneho druhu. Je to síce menej pohodlné, ale mäso si radšej zomeľte doma, človek nikdy nevie, čo všetko môžu mleté polotovary obsahovať.

Rady na nezaplatenie
Na varenie 100 g cestovín sa má použiť 1 l vody.
Čas varenia na obale cestovín je orientačný, vhodný okamih pre konzumáciu zistíme iba ochutnaním.
Je takmer hriechom prelievať hotové cestoviny studenou alebo vlažnou vodou - pravý taliansky kuchár také niečo nerobí.
Hotové cestoviny by sme nemali nechať vychladnúť, sú porézne a lepšie nasajú chuť omáčky.
Keď ohrievate cestoviny v mikrovlnnej rúre, nezabudnite do nej pridať malú misku s vodou.

Text: magazín Varecha
Foto: SHUTTERSTOCK