Presunúť na hlavný obsah

Recept: Pikantný marhuľový džem s vanilkou a zázvorom

Recepty

Využite tohtoročnú bohatú úrodu marhúľ.

Množstvo: 3 poháre po 375 ml

Príprava: 20 minút

Potrebujeme:
700 g vykôstkovaných marhúľ
1 balenie diétneho želírovacieho ovocného cukru
1 vanilkový struk Bourbon
200 g čerstvého zázvoru alebo 1 zarovnaná KL mletého sušeného zázvoru

Postup:
Umyté a vykôstkované marhule odvážime a pomocou ponorného mixéra rozmixujeme vo väčšom hrnci. Pridáme diétny želírovací cukor a veľmi dobre premiešame. Za stáleho miešania privedieme do varu a varíme minimálne 3 minúty. Vanilkový struk pozdĺžne rozrežeme, nožom vyškriabeme dreň a spolu so šupkou vložíme do hrnca k ovociu. Zázvor olúpeme, nakrájame na plátky a tiež pridáme k ovociu (alebo prisypeme mletý zázvor). Dôkladne povaríme minimálne 2 minúty. Na tanierik kvapneme 1-2 KL práve prevareného džemu. Ak je džem po vychladnutí málo tuhý, vmiešame doň 2 zarovnané KL kyseliny citrónovej. Odoberieme prípadnú penu, vyberieme struk a plátky zázvoru. Ihneď plníme až po okraj do pripravených pohárov. Poháre uzavrieme, obrátime dnom nahor a asi 5 minút necháme stáť na viečku (poháre s klasickými viečkami bez závitov neobraciame).

Náš tip:
Čerstvý zázvor by sme mali v kuchyni využívať pre jeho zdravotnú prospešnosť, príjemnú chuť a vôňu častejšie. Koreň skladujeme zabalený v plastovom vrecúšku najlepšie v mrazničke alebo nastrúhaný a zaliaty suchým sherry. Dá sa uchovávať aj v zmesiach soli a citrónovej šťavy.

Ďalšie recepty nájdete na stránke Varecha.sk

Text: Katarína Sedláková pre magazín Pravdy
Recepty a foto: Dr. Oetker