Presunúť na hlavný obsah

Marhuľa - zdravá oranžová kráska

Recepty

Marhule - populárne letné ovocie výraznej vône, chuti a oranžovej farby.

Pochádzajú z tropických a subtropických oblastí Ázie, v 17. storočí sa začali pestovať aj v Európe. Marhule patria nielen medzi veľmi chutné, ale aj najzdravšie ovocie. Posilňujú imunitný systém, majú omladzovací efekt, posilňujú vlasy, pokožku a nechty. Hlavne sušené marhule sú bohaté na horčík, ktorý má pozitívny vplyv na fungovanie nervového systému. Pomáha predchádzať nespavosti spôsobenej psychickým napätím a stresom. Ich použitie v kuchyni je široké, sú výborné nielen čerstvé alebo sušené, ale aj v tekutom stave. Vyrábajú sa z nich džúsy, džemy, kompóty a marmelády. Spracovávajú sa na likér, dajú sa aj zmrazovať. Známe sú marhuľové knedle a múčniky, pridávajú sa do ovocných pohárov, šalátov, hodia sa aj ako príloha ku grilovaným a pečeným mäsám.

Marhuľový snehový nákyp

Suroviny:
- 6 marhúľ
- 3 bielky
- kl citrónovej šťavy
- práškový cukor
- 70 g krupicového cukru
- tuk alebo maslo

Postup:
1. Marhule ošúpeme, nakrájame na kocky a 10 minút podusíme. Necháme ich vychladnúť, dôkladne rozmixujeme a zvážime. Pridáme bielok, citrónovú šťavu a práškový cukor (rovnakú gramáž akú majú marhule) a šľaháme tak dlho, kým sa nevytvorí hustá pena.
2. Z dvoch bielkov zvlášť ušľaháme tuhý sneh, do ktorého po častiach vmiešame krupicový cukor a potom sneh zľahka zamiešame do ovocnej peny.
3. Penu rozotrieme do dobre (maslom alebo tukom) vymastenej zapekacej misy a ozdobíme niekoľkými dielikmi olúpaných marhúľ. Pečieme v stredne vyhriatej rúre doružova.

Šupky to rady horúce
Aby sa z marhúľ dala dobre stiahnuť šupka, musíme ich najprv ponoriť do vriacej vody (asi na 10 sekúnd), rýchlo schladiť a až potom lúpať. To platí aj pre prípravu džemov s kúskami čistej dužiny. Šupky sa môžete zbaviť aj pasírovaním cez sito, potom je však marhuľová hmota redšia.

Fajčiari: hopsa na marhule!
Zrelé marhule obsahujú asi 85 % vody, ďalej provitamín A, vitamíny skupiny B, vitamín C, železo, horčík, vápnik, draslík, fosfor a ďalšie minerálne látky. Mali by sa často objavovať na jedálnom lístku fajčiarov, pretože pozitívne vplývajú na  sliznicu pľúc. Pre obsah medi sú marhule prospešné pre ženy v období tehotenstva. Tri marhule denne sa rovnajú polovici dennej dávky provitamínu A u dospelého človeka.

Tip lenivého labužníka
Osem marhúľ povaríme v 200 ml bieleho vína so 60 g cukru, pridáme nakrájanú žemľu povarenú v mlieku, všetko prelisujeme, prepasírujeme alebo najlepšie rozmixujeme, pridáme žĺtok a odstavíme. Táto chutná polievka sa podáva vychladená.

Text: Varecha, príloha denníka Pravda
Foto: SHUTTERSTOCK