Škola varenia: Pripravte si teľacie plátky s tuniakom
Pokrm vhodný aj pre ten najmlsnejší jazýček - skúste teľacie plátky...
Škola varenia: Teľacie plátky s tuniakom
Suroviny:
- 150 g tuniaka z konzervy
- 40 g kapár
- 40 g ančovičiek
- 80 g majonézy (kyslej smotany)
- žĺtka z dvoch vajec
- soľ
- korenie
- 200 ml bieleho vína
- šťava z jedného citróna
- 500 g teľacieho stehna
- 300 g koreňovej zeleniny
- 100 g cibule
- 80 g čerstvej červenej a žltej papriky
- 50 g masla
- 150 g čerstvého tuniaka
- 50 ml oleja
Postup:
Krok 1. Tuniaka z konzervy, kapary, ančovičky a žĺtky rozmixujeme. Pridáme citrónovú šťavu, majonézu, dochutíme soľou a korením, poprípade na zriedenie použijeme trošku vývaru. Kto má rád, môže použiť aj trošku bieleho vína tak, aby sme získali roztierateľnú konzistenciu.
Krok 2. Teľacie stehno dôkladne odblaníme, zaviažeme povrázkom do tvaru rolády, aby držala tvar, a uvaríme vo vývare, ktorý sme pripravili z koreňovej zeleniny, cibule a bieleho vína. Varíme pomalým varom asi 15 - 20 minút tak, aby mäso zostalo vnútri ružové. Po uvarení nakrájame mäso na tenké plátky a servírujeme.
Krok 3. Papriky opečieme na ohni a odstránime šupku. Nakrájame na trojuholníky a zľahka orestujeme na masle. Potom servírujeme. Čerstvého tuniaka opečieme zo všetkých strán asi 15 sekúnd. Nakrájame na tenké plátky a podávame.
Ďalšie recepty nájdete na stránke Varecha.sk
Text pripravil: Bohuš Lenický pre Magazín Pravdy
Jedlo pripravil: Martin Korbelič, šéfkuchár reštaurácie Camouflage v Bratislave a víťaz súťaže Bocuse d´Or na Slovensku
Foto: Ivan Majerský pre Pravdu