Presunúť na hlavný obsah

Áno a nie v dovolenkovom jedálničku

Zdravie a relax

Malé zmeny v dovolenkovom stravovaní prinesú pozitívne výsledky.

Namiesto zmrzliny ovocný šatát

Ak vás večer na prechádzke uličkami prímorského mesta ovládne chuť na lákavo vyzerajúce zákusky či zmrzliny, vymeňte ich za ovocné šaláty. Kúsky žltého a červeného melóna, ananásu, banána a jabĺčka vašu chuť na cukry uspokoja a nie sú to kalorické bomby.

Namiesto vyprážaného jedzte grilované

Mäso je dôležitým zdrojom bielkovín, takže na dovolenke by ste ho z jedálnička nemali vypustiť. Pred vyprážanými "nugetkami" rozhodne uprednostnite grilované, najlepšie sú kúsky grilované na tácke na grilovanie. Mäso priamo z grilu totiž obsahuje aj karcinogénne látky absorbované z dymu.

Namiesto vodky vínny strik

Tvrdý alkohol obsahuje oveľa viac kalórií ako víno. Na dovolenke sa vyhýbajte miešaným drinkom z tvrdého alkoholu a sladkých džúsov, namiesto toho si objednajte vínny strik.

Šaláty s majonézou vymeňte za šaláty s kúskami mäsa

Na zeleninové šaláty si rozhodne nedávajte dresingy, ktoré sú kalorickými bombami. Namiesto dresingov do zeleninového šalátu pridajte kúsky grilovaného mäsa. Takýto šalát vás viace zasýti a navyše má vyššiu nutričnú hodnotu. Po šaláte bez mäsa vás oveľa rýchlejšie doženie pocit hladu.

Kozí syn namiesto kravského

Kozí syr je ľahšie stráviteľný ako kravský, keďže kozie mlieko má najbližšie k materskému mlieku. V tele dokáže udržať pocit nasýtenia dlhší čas.

Text: -bn- pre oŽene.sk
Foto: Shutterstock