Zeleninové pochúťky od šéfkuchára z televízie Žídeka
Zo zeleniny sa dajú vyčarovať priam rozprávkové jedlá. V stvárnení Jaroslava Žídeka sú aj zemiakové čipsy umeleckým dielom.
Ale pozor, tieto sú vyrobené ručne, s láskou a fantáziou, obsahujú bylinky a podávajú sa s avokádovým pyré. Zo zeleru Žídek zasa stvoril šalát s exotickou papájou. Ochutnajte, aké dobré sú jedlá zo zeleniny.
Bylinkové zemiakové čipsy s avokádovým pyré
Suroviny:
Na bylinkové zemiakové čipsy:
- 3 veľké zemiaky na pečenie (asi 650 g)
- 8 vaječných bielkov
- 6 PL masla
- soľ
- biele korenie
- 1 PL miešaných posekaných byliniek (oregano, majorán, petržlenová vňať)
Na avokádové pyré:
- 2 zrelé avokáda
- citrónová šťava z 1 citróna
- 3 PL olivového oleja
- 1 rozotrený strúčik cesnaku
- soľ a biele korenie na dochutenie
Postup:
Bylinkové čipsy: Umyté a osušené zemiaky zabalíme do alobalu a pečieme asi 45 minút v rúre rozohriatej na 180°C domäkka. Potom ich ošúpeme, prepasírujeme cez sito a preložíme do misy. Pridáme bielky, maslo, trocha soli a korenia a všetko spolu vyšľaháme metličkou na hladké cesto. Nakoniec vmiešame bylinky. Pripravené cesto natenko rozvaľkáme medzi dvoma papiermi na pečenie, potom z neho povykrajujeme okrúhle, oválne alebo trojuholníkové čipsy, preložíme ich aj s papierom na pečenie na plech a upečieme v rúre vyhriatej na 180°C dozlata.
Avokádové pyré: Avokádo pozdĺžne rozpolíme a vyberieme z neho kôstku. Potom lyžicou vydlabeme dužinu, ihneď ju pokvapkáme citrónovou šťavou a rozmliaždime na kašu. Vmiešame olivový olej a cesnak a ochutíme soľou a korením. Ak treba, môžeme ešte pridať citrónovú šťavu, cesnak alebo posekanú čili papričku.
Bylinkové čipsy s avokádovým pyré podávame ako samostatné predjedlo alebo ako prílohu k pečenej hydine.
Náš tip: Pri výbere avokáda dajte prednosť odrode Hass alebo bolívijskému avokádu. Má tmavú zvráskavenú šupku a dužina má výraznú arómu a chuť.
----------------------
Zelerový šalát s papájou
Suroviny:
- 2 šalotky
- 5 strúčikov cesnaku
- 1 PL orechového oleja
- 2 PL nesolených arašidov
- 1 veľký zeler
- 1 stopkový zeler
- 1 tvrdšia papája
- 1 mrkva
- za hrsť zelenej fazuľky
- za hrsť cherry rajčiakov
- 2 čili papričky (alebo viac podľa chuti)
- 3 PL palmového cukru
- 6 PL limetovej šťavy
- 4 PL hotovej rybej omáčky
- viazanička čerstvého koriandra
Postup:
Jednu ošúpanú šalotku a 2 strúčiky cesnaku nakrájame na plátky a v panvici ich opražíme na rozohriatom oleji dozlata. Potom scedíme a dáme odkvapkať na kuchynskú papierovú utierku. V tej istej panvici opražíme arašidy dozlata a posekáme ich nadrobno. Očistený zeler pokrájame na tenké plátky a potom na čo najtenšie rezance a dáme do misy. Ošúpanú papáju, mrkvu aj stopkový zeler takisto pokrájame na rezance a pridáme k zeleru. Na dresing dáme do mažiarika zvyšný cesnak, polovičné množstvo opražených arašidov, čili papričky, zvyšnú pokrájanú šalotku, koriander, palmový cukor a všetko poriadne rozdrvíme. Potom pridáme fazuľku, ktorú tiež rozmliaždime v mažiariku. Nakoniec zalejeme limetovou šťavou a rybou omáčkou a dobre premiešame. Dresing nalejeme do misy na zeleninu, pridáme rozpolené rajčiaky a všetko spolu dôkladne premiešame a necháme asi 5 minút odstáť. Ak treba, dochutíme ešte rybou omáčkou, cukrom a limetovou šťavou. Šalát má mať výraznú sladkokyslú chuť a štipľavú po čili papričkách. Zelerový šalát podávame posypaný zvyšnými praženými arašidmi a opraženou šalotkou s cesnakom, ozdobený koriandrovými lístkami.
Náš tip: Tento šalát nikdy nepripravujte vopred, inak zeler zmäkne. K šalátu sa hodia tigrie krevety opečené na grile, ktorými šalát obložíme.
Ďalšie recepty nájdete na stránke Varecha.sk
Text pripravila: Katarína Sedláková pre Magazín Pravdy
Jedlo pripravil: Jaroslav Žídek, executive šéf Erdödyho paláca v Bratislave
Foto: z knihy Šéfkuchár v paláci, ktorú vydal Ikar