Presunúť na hlavný obsah

Päť vecí, ktoré treba k slávnostnému obedu

Recepty

Na nedeľňajší obed či slávnostnú tabuľu, ktorú chceme nasevírovať hosťom, si potrpí nejedna gazdiná. Čo by jej chýbať nemalo?

Hovädzie a bravčové mäso.

Dnes je po hovädzom menší dopyt, je drahšie, ale zdravšie než bravčovina. Obsahuje širokú škálu minerálnych látok, najmä železa a zinku. Na druhej strane sa hovädziemu loju pripisuje neblahý vplyv pri vzniku srdcových chorôb.

Hrniec.
V čom inom by sme uvarili nedeľnú polievku. Okrem klasických smaltovaných hrncov je dnes na trhu ponuka vskutku bohatá: tlakové, antikorové, titánové... Dá sa vybrať všeličo, záleží na tom, ako hlboko máte do peňaženky.

Zelená vňať.
Či už petržlenová, zelerová, pažítka alebo kôpor, každá jedna obohatí polievku i hlavný chod nezameniteľnou arómou a navyše pokrm pekne ozdobí.

Vývar.
Ten-ktorý pokrm si vyžaduje iný druh vývaru – číry, slepačí alebo zeleninový. Klasickému vývaru pripravenému z originálnych surovín sa nič nevyrovná, ale dá sa nahradiť bujónom.

Olej alebo masť.
Príprava pečených i dusených jedál je nepredstaviteľná bez mastného základu. Ako tvrdia priekopníci zdravej výživy, rastlinný olej je zdravší ako bravčová masť našich starých mám. Ale tá chuť!

Text: Varecha, príloha denníka Pravda
Foto: SHUTTERSTOCK