Päť vecí, ktoré treba k slávnostnému obedu
Na nedeľňajší obed či slávnostnú tabuľu, ktorú chceme nasevírovať hosťom, si potrpí nejedna gazdiná. Čo by jej chýbať nemalo?
Hovädzie a bravčové mäso.
Hrniec.
V čom inom by sme uvarili nedeľnú polievku. Okrem klasických smaltovaných hrncov je dnes na trhu ponuka vskutku bohatá: tlakové, antikorové, titánové... Dá sa vybrať všeličo, záleží na tom, ako hlboko máte do peňaženky.
Zelená vňať.
Či už petržlenová, zelerová, pažítka alebo kôpor, každá jedna obohatí polievku i hlavný chod nezameniteľnou arómou a navyše pokrm pekne ozdobí.
Vývar.
Ten-ktorý pokrm si vyžaduje iný druh vývaru – číry, slepačí alebo zeleninový. Klasickému vývaru pripravenému z originálnych surovín sa nič nevyrovná, ale dá sa nahradiť bujónom.
Olej alebo masť.
Príprava pečených i dusených jedál je nepredstaviteľná bez mastného základu. Ako tvrdia priekopníci zdravej výživy, rastlinný olej je zdravší ako bravčová masť našich starých mám. Ale tá chuť!
Text: Varecha, príloha denníka Pravda
Foto: SHUTTERSTOCK