Tri tipy k nedeľnému obedu: Čo do polievky, aké vybrať víno
Viete, ktoré víno sa hodí ku ktorému mäsu? A ako upraviť stôl pre slávnostnú návštevu?
Polievka si pýta kadečo
Večný rébus – prestieranie
Nedeľný obed si pýta slávnostné prestieranie. Taniere rozostavíme tak, aby stredy susedných tanierov boli od seba vzdialené asi 70 cm. Okraj taniera má súhlasiť s okrajom stola. Dbáme na to, aby všetci hostia mali rovnaké taniere, hrnčeky a poháre. Na začiatku hostiny je na základnom tanieri pripravené zvyčajne predjedlo alebo miska na polievku podložená tanierikom. Tanierik na šalát s príslušným príborom býva postavený vľavo od základného taniera smerom k stredu stola. Obrúsok leží vľavo od základného taniera.
Čo sa hodí k čomu
K studeným predkrmom podávame pivo v malých pohároch, k teplým mäsitým pokrmom tiež pivo alebo biele a červené víno podľa obľuby a priania hostí. Treba pamätať aj na dostatočnú zásobu nealkoholických nápojov a do pitia alkoholu nikoho nenútime. Nie je to zdvorilé ani priateľské. Fajčiť by sa s ohľadom na deti a nefajčiarov malo len v oddelenej miestnosti či na terase.
Unikátny losos na panvici
Suroviny:
- 4 filety lososa
- soľ
- čierne korenie
- 2 jarné zelené cibuľky
- 20 g nasekaného zázvoru
- PL arašidového oleja
- 2 kl sezamového oleja
Príprava:
1. Ochuteného lososa vložíme do hlbokej panvice. Zalejeme ho studenou vodou, aby bola ryba ponorená. Uvedieme do varu a necháme 3 minúty povariť.
2. Panvicu odložíme nabok, prikryjeme ju pokrievkou a necháme 5 minút odstáť. Nožom na šalát nakrájame cibuľku a zmiešame ju s nasekaným zázvorom.
3. Hotového lososa vyberieme, osušíme kuchynskými papierom, naaranžujeme na servírovací tanier a posypeme cibuľkovou zmesou. Zálievku z arašidového a sezamového oleja zohrejeme, polejeme ňou lososa a podávame.
Text: Varecha, príloha denníka Pravda
Foto: SHUTTERSTOCK