Babičky vedia poradiť ako na koláče
Niekedy stačí tak málo, aby aj tvrdý koláč nevyšiel navnivoč. Ak nepomôže igelit, skúste mlieko.
K buchtám patrí mliečko
Kto zažil neopakovateľnú atmosféru dedinského prostredia, kde staré mamy stáli pri starých sporákoch s voňavými buchtami, ten vie, čo k nim vždy patrilo. Áno, mlieko v akejkoľvek podobe. A platí to aj dnes: babičkine koláče je najlepšie zapíjať mliekom, kakaom, kefírom alebo rôznymi variantmi mliečnych kokteilov.
Koláč je tvrdý: nevyhadzovať!
Ak sa vám podarí upiecť napríklad kysnuté buchty s posýpkou tak, že okraje sú tvrdé, alebo máte v komore starší stvrdnutý koláč, nezúfajte. Stačí koláč dať do igelitového vrecka a on zmäkne, rovnako aj posýpka, ktorá navyše príjemne zvlhne. Starší stvrdnutý koláč stačí potrieť mliekom a chvíľku zapiecť v rúre - bude ako čerstvo upečený.
Náš tip: Domáca čokoládová poleva
Vari najčastejšie používaná poleva je čokoládová. Stačí v kastróliku rozohriať tuk, pridať práškový cukor, kakao a trochu solamylu, dôkladne premiešať a odstaviť. Čokoládu môžete použiť ako polevu napríklad na perník alebo ju môžete dať do formičiek, ktoré boli predtým namočené v studenej vode, tie dajte do chladničky vychladnúť a vyklopte ich.
Viac rád nájdete na stránke Varecha.sk
Text: magazín Varecha
Foto: SHUTTERSTOCK