Vďaka enzýmom môžete mať dlhší a kvalitnejší život
Liečivé účinky enzýmov poznali mnohé primitívne kmene už v dávnej minulosti bez toho, aby čo i len tušili o ich existencii ako takých.
Poznali však liečivé účinky tropických plodov, ktoré enzýmy obsahujú, predovšetkým ananásu a papáje. Pláty ovocia si prikladali na pomliaždeniny, rany a povrchové nádory.
Aj súčasná medicína využíva rôzne enzýmové masti na čistenie či hojenie rán, pri infarktoch, trombózach, embóliách a nádoroch. V posledných rokoch sa však čoraz častejšie využíva tzv. systémová enzýmoterapia. Tá spočíva v podpore imunitného systému a všetkých procesov, ktoré organizmus udržiavajú v dobrom zdravotnom stave. Enzýmy dokážu podľa potreby zvýšiť alebo utlmiť obranyschopnosť organizmu – čiže udržiavajú imunitný systém v zdravej rovnováhe.
Je aj efektívnou liečbou pri poruchách trávenia, ako aj pri kombinácii nesprávnej výživy a stresu, ktorá vedie k závažným ochoreniam vrátane rakoviny zažívacieho traktu, podžalúdkovej žľazy a pečene.
Pomáha aj pri zápalových ochoreniach v krčnej, nosnej a ušnej oblasti, zápaloch horných a dolných dýchacích ciest, chronickej bronchitíde, ako aj pri urologických a gynekologických zápaloch a niektorých infekčných ochoreniach, napr. pásovom herpese. Dokázaná je jej účinnosť pri mastopatii, chorobnom stave prsníkovej žľazy a predchádzaní vzniku pooperačného lymfatického edému u žien s rakovinou prsníka. Pomáha aj pri stavoch vyčerpania a po úrazoch, urýchľuje procesy hojenia, eliminuje podliatiny a opuchy.
Text: -dh- pre Pravdu
Foto: SHUTTERSTOCK