Presunúť na hlavný obsah

Fazuľka omladzuje aj zaháňa nervozitu

Recepty

Prapredok fazule a zelených fazuliek má svoje korene v Južnej Amerike.

Medzi prvými Európanmi, ktorí túto potravinu ochutnali, bol slávny Krištof Kolumbus. Zelené fazuľky sú nedozreté plody veľkých fazúľ. Dajú sa konzumovať celý rok, konzervované či mrazené. Zelené fazuľky sa však nesmú konzumovať surové, obsahujú jedovaté lektíny, ktoré vyvolávajú silné vracanie a hnačku. Tepelne upravené fazuľky sú cennou zeleninou pri cukrovke, znižujú obsah cukru v krvi, majú aj antibakteriálne látky. Obsahujú aglutiníny, ktoré majú priaznivý vplyv pri predchádzaní a liečení zhubných nádorov. Pomáhajú regenerovať a omladzovať bunky. Ich pravidelnou konzumáciou budeme badať zlepšenie kvality našich nechtov, pleti a vlasov. V kuchyni majú mnohoraké použitie. Pripravujú sa z nich polievky, prílohy, zapekajú sa so zemiakmi, robia sa šaláty. Uvarené sa dajú vyprážať v cestíčku.

Čerstvá fazuľka puká
Ako pri každej zelenine aj pri nákupe fazuliek treba dbať na to, aby boli svieže. Ako spoznať v obchodoch čerstvé fazuľky? Stačí jednu zlomiť. Ak pri prelomení pukne, môžete ich s pokojným svedomím kúpiť. Doma potom ich tepelnú úpravu príliš neodkladajte. Fazuľky totiž ľahko vädnú a potom stratia nielen chuť, ale aj cenné vitamíny.

Spariť a ochladiť
Základná príprava fazuliek je jednoduchá. Odkrojte oba konce struku a potom odstráňte postranné vlákna. Ak nie sú fazuľky rovnako dlhé, nakrájajte ich. Do šalátov nechajte dlhšie struky, do príloh kratšie – do päť centimetrov. Pred samotnou úpravou ich vždy sparte osolenou vodou a potom prudko schlaďte  ľadovou vodou. Tým si udržia peknú zelenú farbu pri ďalšom spracovaní.

Zaháňa nervozitu
Zelená fazuľka je bohatá na železo, vápnik, draslík, horčík, mangán, vitamíny skupiny B, veľa nukleových kyselín a bielkovín. Navyše obsahuje aj veľa vitamínu C a kyselinu listovú. A tiež veľa vlákniny. Pri nedostatku bielkovín sme unavení, nervózni a máme ťažkosti so sústredením. Vláknina je zasa dôležitá pre pohyb čriev a správne vyprázdňovanie, a tým nás chráni pred rakovinou hrubého čreva. Vitamín C ako účinný antioxidant pomáha udržiavať našu dobrú kondíciu.

Náš tip:
Uvarené alebo sterilizované fazuľky rozložíme na misu a prelejeme zmesou zvlášť upražených pokrájaných mandlí a na oleji urestovanej nakrájanej cibule. Potom ochutíme soľou, čiernym korením, ozdobíme červenou sterilizovanou paprikou a petržlenovou vňaťou a máme chutnú prílohu.

Text: magazín Varecha
Foto: SHUTTERSTOCK