Presunúť na hlavný obsah

Recept: Šafranové rizoto

Recepty

Vyskúšajte rizoto inak ako v školskej jedálni.

Príprava: 30 minút

Náročnosť: stredná

Pre 4 osoby potrebujeme:
1 šalotka
2 PL olivového oleja
2 šálky guľatej ryže (Arborio alebo Carnarolli)
100 ml suchého bieleho vína
500 – 800 ml hydinového alebo zeleninového vývaru
soľ
biele korenie
štipka šafranu
4 PL masla (100 %)
8 plátkov parmezánu (alebo 2 lyžice strúhaného)

Postup:
Ošúpanú a nadrobno pokrájanú šalotku speníme v kastróle na rozpálenom olivovom oleji a pridáme ryžu. Prehrejeme ju a zalejeme horúcim vínom. Keď sa víno vstrebe, prilejeme asi šálku horúceho vývaru, osolíme, ochutíme čerstvo pomletým korením a varíme za stáleho miešania na miernom plameni, pričom občasným prilievaním vývaru udržujeme kašovitú konzistenciu. Keď je ryža takmer al dente, pridáme šafran, ktorý sme už predtým namočili do vývaru alebo olivového oleja, aby uvoľnil vynikajúcu arómu a chuť. Potom opäť za stáleho miešania pridávame maslo a pomaly ho v rizote rozpúšťame. Maslo musí byť stále v pohybe, aby sa mohlo spojiť s tekutinou, čo spôsobí povestnú krémovitosť excelentného talianskeho rizota. Nakoniec stiahneme z plameňa, pridáme parmezán a necháme ho v rizote rozpustiť.

Náš tip:
Ryžu nepreplachujeme, škrob, ktorý je na nej, zahustí rizoto a vďaka nemu rizoto získa potrebnú kašovitosť .Pre správne uvarené talianske rizoto vždy platí, že musí mať takú konzistenciu, že keď z neho naložíte na plytký tanier a tanierom potrasiete, malo by sa roztiahnuť smerom k okrajom.

Ďalšie recepty nájdete na stránke Varecha.sk

Text: Katarína Sedláková pre magazín Pravdy
Jedlo pripravil: Peter Duranský, chef de cuisine Camouflage restaurant
Foto: z knihy Šéfkuchár v paláci, Ikar