Zopár rád do kuchyne
Jednoduché jedlá môžu byť chutnejšie, ak si necháte poradiť.
Horčicová premena
Zvyšnú stvrdnutú plnotučnú horčicu nevyhadzujte, ale vymiešajte ju s lyžičkou citrónovej či inej citrusovej šťavy a pridajte pár kvapiek olivového oleja. Získate tak nielen horčicu správnej konzistencie, ale navyše zlepšíte jej chuť. Ak pridáte do horčice viac šťavy z citrusov a ešte štipku mletého čierneho korenia a trochu najemno nasekanej pažítky, môžete pripraviť rýchly dresing.
Kuskusu stačí para
Vedeli ste o tom, že kuskus (cous cous) je cestovina? Je to veru tak, vyrába sa z bielej pšenice, krupice alebo prosa. Spracováva sa na drobučké guľky, ktoré sa potom naparujú a sušia. Je ľahko stráviteľný, veľmi výživný, obsahuje vlákninu a veľa cenných látok. Na rozdiel od iných cestovín má jednu veľkú výhodu – nemusí sa variť, ale stačí ho spariť horúcou vodou. Príprava je preto veľmi rýchla. Kuskus môžeme upravovať nasladko aj naslano.
Bazalkové pesto
Lístky bazalky rozmixujte na pastu a potom za stáleho mixovania prilievajte po troškách olivový olej a zašľahajte ho do pasty. Pridajte pretlačený cesnak a nastrúhaný parmezán. Zmes mierne prisoľte a pridajte nahrubo rozdrvené čierne korenie. Podávajte k cestovinám a prebytok naplňte do pohára s uzáverom a vložte do chladničky, kde vydrží dosť dlho.
Aby placky škrípali pod zubami
Do cesta na zemiakové placky pridajte 1 - 2 lyžičky tvarohu. Zjemníte tak ich chuť a po upečení budú krásne chrumkavé. Pri dochutení, samozrejme, nezabudnite okrem cesnaku ani na majorán, a kto chce placky po staročesky, nech pridá nakrájanú klobásku a cibuľu.
Keď veľkosť rovná sa hmotnosť
V obchodoch a niektorých receptoch je uvádzaná pri vajciach veľkosť S (malé), M (stredné), L (veľké) alebo XL (veľmi veľké). Čo konkrétne tieto čísla znamenajú? Ide vlastne o rozlíšenie podľa hmotnosti: S pod 53 g, M 53 - 63 g, L 63 - 73 g a XL vajcia s hmotnosťou nad 73 g.
Škatule označte
Potraviny a jedlo, ktoré dávate do mrazničky, najprv označte. Popis na umelohmotných škatuliach napíšte voskovou ceruzkou. Ľahko chytá na umelú hmotu a nezotrie sa. V obchodoch už dostať aj mikroténové vrecká s ceduľkami na označenie mrazených potravín, na ktoré stačí obyčajná prepisovačka.
Múzeum cestovín
Kde inde by sa mohlo nachádzať múzeum cestovín ako v Taliansku? Museo Nazionale delle Paste alimentari nájdeme v samom centre Ríma. Ide o jediné múzeum tohto druhu na svete. Osem storočí histórie talianskeho národného jedla je sústredených v jedenástich výstavných sálach. Obilná sála, kde sa opisuje životný cyklus taniera plného cestovín, sa radí medzi najväčšie atrakcie.
Text: magazín Varecha
Foto: SHUTTERSTOCK