Presunúť na hlavný obsah

Variť za pár eur? S týmito vecami to môže vyjsť

Recepty

Ak chcete v kuchyni ušetriť, nejde to inak ako pri nákupe potravín. Neriskujte však jedlá či suroviny tesne pred uplynutím spotreby.

Zemiaky

Švábka, krumple, gruľe, bandurky... Chlieb slovenskej chudoby, v mnohých regiónoch tvorí základ jedálneho lístka. Dá sa upraviť všelijako, najčastejšie ho podávame ako prílohu.

Hrniec
Treba si vybrať vždy podľa plánovaného objemu jedla tak, aby nám z neho nevykypela najlepšia dobrota, napríklad z polievok. Skúste opáčiť aj tlakový hrniec, o ktorého výhodách píšeme na tejto strane.

Zelená cibuľka
Ešte aj v tomto ročnom období sa dá dopestovať a dostať ju aj v obchodoch. Ochutí aj ozdobí.

Zelenina
Dnes už musíme pri jej nákupe siahnuť hlbšie do vrecka, ale aj tak je lacnejšia ako mäso. Najlepšiu si však natrháme vo vlastnej záhrade.

Bravčová masť
Nezdravá, ale lacná. Lekárom sa pri vypočutí slova masť otvára nožík vo vrecku a varujú pred obezitou a cholesterolom. Ale tá chuť!

Opatrne pri nákupoch
Poznáte to – plné predajne veľkých obchodných reťazcov, zľavy na všeličo možné, aj na potraviny, ktorým má zanedlho uplynúť dátum spotreby. To v tom lepšom prípade, horšie je nakúpiť potraviny po lehote použiteľnosti. Na to si dávajte pozor, lebo tu platí staré známe a mierne upravené: človek nie je taký bohatý, aby si mohol dovoliť kupovať lacné a nedajbože pokazené potraviny.

Stop rožkom so salámou
Ak chcete dobrú lacnú večeru, dá sa to riešiť hustými polievkami - zemiakovou, falošnou gulášovou, šošovicovou, kapustnicou, hŕstkovou, bez mäsa alebo s malým množstvom. Vydržia aj na dva chody a aspoň sa nemusíte večer dláviť rožkami so salámou či šunkou.

Text: Varecha, príloha denníka Pravda
Foto: SHUTTERSTOCK