Presunúť na hlavný obsah

Černice sú zázračné ovocie, udržia krásu, pomôžu telu

Zdravie a relax

V týchto dňoch máte poslednú šancu natrhať si priamo z kríku v záhrade černice. Lahodné, jemne kyslasté a osviežujúce plody dozrievajú.

Ich výhodou však nie je len chuť, černice sú ovocím, ktoré dokáže výrazne prospievať nášmu zdraviu. Sú napríklad bohatým zdrojom vitamínu C - obsahujú ho viac ako ríbezle alebo čučoriedky. Černice sú tiež bohaté na vlákninu, ktorá pomáha zažívaniu, metabolizmu a tiež znižuje cholesterol. Zaujímavosťou je, že černice obsahujú až dvakrát viac vlákniny ako iné bobuľové ovocie.

Černice sú tiež bohaté na luteín, ktorý chráni zrak pred degeneráciou makuly, ochraňuje tiež oko pred škodlivými vplyvmi ultrafialového žiarenia. A v neposlednom rade sú černice aj ovocie mladosti. Podporujú totiž bunkovú výmenu a obnovu a ich pravidelná konzumácia sa odráža na sviežejšej, jasnejšej a napnutejšej pleti.

Ak sme vás teda presvedčili, že by ste černice mali zaradiť do svojho jedálnička, neváhajte. Ideálne je, ak ich nebudete tepelne spracovaváť - radšej ich skonzumujte surové v studenom dezerte alebo napríklad na raňajky s jogurtom a ovsenými vločkami.

Text: lp, pre oŽene.sk
Foto: SHUTTERSTOCK