Presunúť na hlavný obsah

Bez prílohy je mäso bezzubé

Recepty

Prílohy patria k mäsu ako vidlička k nožu. Tvoria doplnok stejkov, minútok či iných mäsitých jedál.

Obohacujú stravu po stránke energetickej (tuky, sacharidy, bielkoviny) a biologickej (minerálne látky). Navyše spestrujú pokrm, najmä ak ich pripravujeme vkusne - esteticky dopĺňajú celý chod. Pozrieme sa na niektoré z nich: zemiaky,  knedle, ryžu, halušky a cestoviny.

Zemiaky
Existuje nespočetné množstvo prípravy zemiakov ako prílohy k mäsu. Či už varené, pečené, americké, vyprážané hranolčeky, zemiakové kroketky, všakovako ochutené, rôznej konzistencie: od pevnej po zemiakovú kašu... Netradične sa veľmi výživná zemiaková príloha dá pripraviť napríklad s plesňovým syrom: do polomäkka uvarené olúpané zemiaky s nivou nakrájame na plátky a spolu s nadrobno nakrájanou cibuľkou ich upečieme v rúre mierne preliate mäsovým vývarom.
 
Knedle
Okrem klasických žemľových knedlí pripravujeme knedle kysnuté, zemiakové, chlpaté, tvarohové, slaninové, chlebové, vaječné a mnohé ďalšie. Osobitne kuchyňa nášho západného suseda nie je asi v ničom taká rozmanitá, ako v druhoch knedlí. Z nepreberného množstva knedlí patria medzi najobľúbenejšie chlpaté: surové zemiaky nastrúhame a precedíme, pridáme deň vopred uvarené nastrúhané zemiaky, soľ, vajcia, hrubú múku, zemiakový škrob a tvoríme knedle, ktoré varíme v osolenej vode, hotové omastíme bravčovou masťou.

Ryža
Správne pripravená ryža nie je rozvarená a lepkavá, ale pekne sypká s jednotlivými od seba oddelenými zrniečkami. Na spôsob jej prípravy existuje rad odporúčaní, zaručene správnych rád i striktne vymedzené postupy. Sami si však musíme vyskúšať, ktorý spôsob nám najviac vyhovuje a ako docieliť čo najlepšiu štruktúru ryže. Zaujímavá je vyprážaná ryžová príloha z vopred podusenej ryže, do ktorej pridáme suroviny podľa chuti, všetko spojíme vajcami a ryžové placky obalené v múke vyprážame na oleji.

Halušky
Rôznymi spôsobmi pripravené halušky môžu byť hlavným chodom, ale často ich pripravujeme ako prílohu, či už obyčajné múčne, krupicové či zemiakové. Na tie posledné môžeme spotrebovať aj nadbytočné uvarené zemiaky. Uvarené halušky ako príloha sú chutné napríklad v spojení so špenátom, k rôznym plátkom mäsa, k omáčkam, k niektorým gulášom... Pridaním rozmanitých byliniek (petržlenová vňať, bazalka, oregano, tymian) priamo do cesta dosiahneme unikátnu chuť halušiek.

Cestoviny
Podľa obsahu vajec ich delíme na bezvaječné a vaječné, podľa tvaru na krátke (vlasové, pološiroké, široké rezance, abeceda, fliačky, mušle, vretená, kolienka, motýle a celý rad talianskych cestovín rôznych tvarov) a dlhé – makaróny či špagety. Domáce cestoviny pripravujeme z hrubej múky, vajec a vody. Vypracujeme tuhšie cesto, ktoré necháme odležať, vyvaľkáme ho, nakrájame na požadované tvary a necháme usušiť. Pri varení sa cestoviny zväčšia až o 150 % percent, preto ich varíme v dostatočnom množstve vody.

Text: magazín Varecha
Foto: SHUTTERSTOCK