Paradajka, zapýrená kráska
História pestovania paradajok na európskom kontinente je relatívne krátka, do Európy sa dostali spoločne so zemiakmi až po objavení Ameriky, ale ich pestovanie sa rýchlo rozšírilo.
Paradajky majú mnoho chutí a podôb - napríklad mäsité, veľkoplodé, súdkové, kríčkové či kokteilové, farieb - červené, žlté, fialové... Užitočnosť paradajok pre naše zdravie je nepopierateľná: podporujú krvotvorbu, prospievajú pokožke, vlasom i nechtom. Chránia srdce a posilňujú imunitu, silné sú ich protibakteriálne účinky. Paradajky obsahujú aj veľké množstvo antioxidantov, ktoré chránia naše zdravie pred pôsobením voľných radikálov. Paradajky môžeme používať čerstvé ako zeleninovú oblohu, sú vhodné do zeleninových šalátov, ale aj na tepelnú úpravu, na prípravu čalamád, domáceho kečupu, rajčinového pretlaku.
Konzervujeme ich všakovako
Paradajky skladujeme na suchom mieste najlepšie pri teplote 10 -12 ° C. Môžeme ich aj zmraziť, ale po rozmrazení sú vhodné už iba na tepelnú úpravu. Pred zmrazením je vhodné paradajky spariť, olúpať a nakrájať. Čoraz častejšie sa v obchode stretávame s paradajkami sterilizovanými, v oleji s rôznymi prídavkami - s feferónkami, s hubami... V niektorých krajinách sú obľúbené aj sušené rajčiny.
Rajčiny prinášajú šťastie
Nenápadná rajčina je zásobárňou prospešných látok. Obsahuje vitamín C a E, provitamín A, vitamíny skupiny B, draslík a železo, v menšom množstve aj vápnik a fosfor, je bohatým zdrojom vlákniny. Za pocity blaha a šťastia alebo, naopak, za nepokoj a zlú náladu môže hormón serotonín. Pri jeho nedostatku trpí človek nervozitou, depresiami, podráždenosťou, poruchami spánku. Na jeho produkciu je potrebná esenciálna aminokyselina tryptofán, ktorú obsahujú aj rajčiny, preto by nemali chýbať v strave, osobitne na jar a jeseň.
Náš tip:
Dve veľké paradajky umyjeme, nakrájame na kolieska, zmiešame s roztlačeným strúčikom cesnaku a niekoľkými nahrubo nakrájanými listami bazalky. Pokvapkáme olivovým olejom a dochutíme soľou a korením. Šalát konzumujeme vychladený.
Text: magazín Varecha
Foto: SHUTTERSTOCK