Finty, ako nakladať s ovocím
Niektoré sú vám notoricky známe, o iných ste už počuli, ďalšie uvítate. Ponúkame vám ovocné finty, ako z nich vyťažiť maximum, aby vydržali čerstvé čo najdlhšie.
Egreš má rád chlad. Preto ho možno obrať "tvrdý" (nie veľmi mäkký) a uskladniť do chladu. Vydrží dlho čerstvý.
Brusnice tiež ostanú dlhšie čerstvé, ak ich oberieme ešte nedozreté a rozložíme v tmavej pivnici. Tam o niekoľko dní sčervenejú.
Citrón – najviac šťavy nám dá, ak ho pred rozrezaním povaľkáme na stole alebo ho pred tým, ako ho rozkrojíme na dve polovice, vložíme do horúcej vody. Vzácna šťava z nich bude kvapkať jedna radosť. Naopak, ak práve potrebuje len zopár kvapiek citróna (napríklad pokvapkať rybu), aby nám ostal dlhšie čerstvý, netreba ho prerezať na polovicu. Stačí ho napichnúť a potrebné množstvo vytlačiť. Citrón nevyschne a vydrží dlhšie ako rozkrojený.
Grapefruit sa správne nešúpe, ale rozkrojí na polovicu a zdravý obsah z neho sa vychnutnáva lyžičkou.
Šupky z jablka usušíme v rúre a vložíme do fliaš. Dajú sa neskôr použiť na čaj. Budeme potrebovať hrsť sušených šupiek na malú šálku čaju. Pokračujeme ako pri hocijakom inom čaji. Osladiť medom či cukrom a pridať citrónovú šťavu.
Vyhadzujeme veľké bohatstvo, ak hádžeme do koša šupku z pomaranča. Obsahuje totiž viac vitamínu C ako samotný plod. Radšej ju nastrúhajme do koláčov, do cesta či rôznych krémov pri pečení. Čo-to aj vydrží, ak ju nastrúhanú naložíme do cukra a či soli a dobre uzavrieme.
Text: -dz- pre oŽene.sk
Foto: SHUTTERSTOCK