Je naozaj čokoláda taká prospešná? Záleží od...
Čokoláda môže byť dobrá pre vaše srdce, ale kardiológovia vám nedajú povolenie preháňať to s ňou.
Nová štúdia, ktorú odprezentovali v pondelok na jednom z najväčších európskych medicínskych stretnutí, uvádza, že čokoláda až o tretinu znižuje riziko rozvoja srdcových problémov. V minulých rokoch sa objavilo niekoľko štúdií, ktoré sa zaoberali blahodárnymi účinkami čokolády na zdravie. Tmavá čokoláda, ktorá obsahuje takzvané flavonoidy prospieva krvnému obehu.
Vedci z univerzity v Cambridge v čele s doktorom Oscarom Francom zhromaždili výsledky zo siedmich rozličných štúdií, na ktorých sa zúčastnilo viac ako 100-tisíc ľudí. Po komplexnom zhodnotení vyšlo, že konzumácia čokolády sa prejavuje v redukcii kardiovaskulárnych chorôb - pravidelná konzumácia znižuje riziko o 37 percent. O 29 percent zníži čokoláda riziko infarktu.
Lekári sa napriek tomu domnievajú, že benefity čokolády je nutné dôkladnejšie prekúmať - doposiaľ sa totiž vedci nezaoberali tým, či podiel na zlepšení zdravia nemal okrem čokolády nejaký sprievodný faktor. "Dôkazy hovoria, že čokoláda má určité benefity v rámci zdravia nášho srdca, ale exitujú rozhodne lepšie miesta začať sa starať o srdce ako na dne škatuľky s čokoládovými bonbónami," tvrdí Victoria Taylor z Britskej nadácie srdca. Aj Franco, ktorý štúdiu viedol upozorňuje na dvojsečnosť čokolády ako lieku. Mnohí sa totiž čokoládou prejedajú a navyše konzumujú bonbóny, ktoré obsahujú aj veľa cukru a pridaného tuku. Tie rozhodne srdcu nepomôžu.
Text: REUTERS
Foto: SHUTTERSTOCK