Rady do kuchyne
Nápady, ktoré potešia a uľahčia "drinu" v kuchyni.
Ako čistiť hriankovač
Aj keď máme doma teflónový hriankovač, plochy panvičiek pre istotu vymastíme, pečivo sa občas pripečie a náplň vytečie. Na čistenie nepoužívame ostré kovové predmety, ktorými by sme povrch poškriabali. Zvyšky jedla zotrieme papierovým obrúskom alebo drevenou špachtličkou. Aj keď máme vyberateľné panvičky, radšej ich neumývame vo vode a nepoužívame čistiace prostriedky, pečivo by sa mohlo skôr pripaľovať.
S pečivom opatrne
Sladké pečivo rozmrazujte pomaly. Ak máte v mrazničke cukrovinky, ovocné koláče, plnené buchty alebo iné múčniky, rozmrazujte ich len a len pri izbovej teplote. Keby ste ich dali napríklad do mikrovlnnej rúry, pod vplyvom príliš vysokej teploty by pečivo rýchlo vyschlo a onedlho stvrdlo.
Čo koľko váži
Ak máte náhodou pokazenú váhu, skúste sa zorientovať v tomto krátkom prehľade: zarovnaná kávová lyžička obsahuje - 4 g hrubej či hladkej múky, 3 g krupice, 7 g solamylu, 6 g krupicového cukru, 3 g práškového cukru, 8 g soli, 5 g oleja, 4 g vody alebo 5 g mlieka. Polievková lyžica obsahuje - 11 g hrubej múky, 10 g hladkej múky, 10 g krupice, 20 g ryže, 15 g solamylu, 12 g krupicového cukru, 12 g práškového cukru, 20 g soli, 11 g oleja, 17 g vody alebo 18 g mlieka.
Čo s pracovnou plochou
Ďalšiu pracovnú plochu v miniatúrnej kuchyni môžete získať tým, že si odrežete drevenú dosku tak, aby presne zakrývala drez. Okrem toho vedľa sporáka je potrebné mať žiaruvzdornú plochu na odkladanie horúcich hrncov. Získate ju tak, že na pracovnú dosku v jednom rade uložíte žiaruvzdorné obkladačky s pekným vzorom.
Náš tip: Aromatizovaný domáci ocot
Príprava octu ochuteného ovocím, zeleninou, bylinkami alebo korením je jednoduchá. Ochucovadlá dôkladne umyjeme a podľa potreby nakrájame na malé kúsky (v prípade ovocia či zeleniny), aby sa aromatické látky lepšie do octu dostali. Naukladáme ich do uzatvárateľného pohára a naplníme až po okraj octom. Pohár necháme pri izbovej teplote stáť pár dní až 4 týždne. Výborný je cesnakový, čili, ba dokonca aj hruškovo-škoricový ocot.
Text: magazín Varecha
Foto: SHUTTERSTOCK