Dlhodobý úspech v chudnutí - treba zhadzovať pozvoľna
Dlhodobý úspech v chudnutí sľubujú odborníci ľuďom, ktorí chudnú pozvoľna.
Ideálne je schudnúť desať percent telesnej hmotnosti za pol roka. Až sa nová váha ustáli, je možné pokračovať v chudnutí o ďalších desať percent. Telo totiž má nastavenú váhu podobne ako napríklad telesnú teplotu a snaží sa ju regulovať v rozmedzí desať až 20 percent za pomoci hormónov, chemických látok a signálov hladu.
Vplyv majú aj stravovacie návyky a cvičenia. Keď sa človek prejedá a nehýbe sa, váha stúpa a telo si nastaví nové váhové rozpätie.
Známe je, že ľahšie sa priberá ako chudne, telo si ľahšie zvyká na vyššie váhové rozpätie ako na to nižšie. Pritom obéznym úbytok kilogramov výrazne zlepšuje zdravie - pokles váhy o desať percent znižuje krvný tlak i riziko ochorení srdca a ciev.
Odborníci na webe www.toplekar.cz naznačujú, že kto sa snaží pomaly chudnúť úpravou jedálnička a pohybom, vždy o desať percent za šesť až 12 mesiacov, dá telu dostatok času, aby si zvyklo a váhové rozpätie upravilo.
Človek si zároveň dobre zvykne na iný štýl stravy a pravidelné cvičenie, takže dodržiavanie režimu a ďalšie chudnutie je pre neho jednoduchšie. So znížením hmotnosti často prichádza aj viac energie, pokojnejší spánok, menej bolestivé kĺby a mnohokrát sa podarí aj znížiť dávky užívaných liekov.
"Schudnite teda o toľko, aby pre vás bolo ľahké si novú váhu udržať a zároveň ste sa cítili dobre, v kondícii a prirodzene. Nesústreďte sa toľko na čísla na váhe, začnite postupne meniť svoj životný štýl - chodievajte na prechádzky, jedzte viac ovocia a zeleniny, raňajkujte," radia odborníci.
K úspechu v chudnutí prispieva pravidelná strava, menšie porcie niekoľkokrát denne. Telo nestihne úplne vyhladovať a nehrozí vlčí hlad, keď človek zje všetko, na čo príde. Pri pravidelnej strave zje menej kalórií ako keď jedáva nepravidelne.
Pri jedle sa má sedieť, neponáhľať sa a vychutnávať si ho. Pokrm má byť pekne upravený na tanieri, vraj tak človek zje o 43 percent menej, než keď jej v zhone, pri chôdzi alebo z obalu bez servírovania.
Dôležitá je aj skladba jedálneho lístka: mali by v ňom byť zelenina a ovocie, celozrnné výrobky, potraviny bohaté na vlákninu, chudé mäso a málo tukov. Po takejto strave sa človek cíti sýty.
Dôležitý pre úspech je pravidelný pohyb, aspoň pol hodiny denne. A tiež dobrá nálada a pozitívne naladenie. Chudnúci človek by sa mal zamerať viac na to, že bude žiť zdravšie, než na to, či ručička na váhe ide dole.
Text: ČTK
Foto: SHUTTERSTOCK