Elektrické čudá v modernej kuchyni
Tak veru. Naše staré mamičky sa nestačia (alebo by sa nestačili) čudovať, čo všetko má dnes gazdiná v modernej kuchyni k dispozícii.
Kdeže sú malé útulné kuchynky v dreveniciach, kde najväčším technickým výdobytkom bola piecka so sporákom na drevo. Tak či tak, pokrok nezastavíš, ktovie aké nové zázraky nám prinesie 21. storočie. Zatiaľ máme v kuchyni najmä základné elektrické spotrebiče, o ktorých si niečo povieme. Okrem nich nájdeme vo výbave dnešných domácnosti ešte kopu ďalších spotrebičov: elektrické mixéry a šľahače, miesiče, roboty, mlynčeky, rýchlovarné kanvice, hriankovače, domáce pekárne, odšťavovače, sušičky...
Chladnička
Chladnička slúži na predĺženie trvanlivosti potravín. Ide o spotrebič, ktorý je v prevádzke takmer ustavične, preto je výber chladničky vážnym rozhodnutím s dosahom na rodinnú kasu. Pre optimálnu spotrebu energie by mal byť priestor chladničky využitý aspoň na 70 percent. Všeobecne možno povedať, že na jednu osobu by malo pripadať 50 až 70¤l priestoru v chladničke. Dôležitá je energetická trieda chladničky, ktorá udáva energetickú náročnosť spotrebiča. Označuje sa písmenami A až G, pričom trieda A je najúspornejšia. V poslednom období sa najúspornejšie spotrebiče začali označovať triedou A+. Na spotrebu energie majú vplyv aj ďalšie faktory: umiestnenie chladničky, nastavená teplota vnútri chladničky či frekvencia otvárania dverí chladničky.
Mraznička
Väčšina menších rodín sa rozhodne pre kombináciu chladničky s mrazničkou, ale väčšie rodiny dajú často prednosť samostatnej mrazničke. V ponuke obchodníkov bývajú dva základné typy: policové - otvárané spredu (so zásuvkami) a truhlicové, ktoré sa otvárajú zhora (s košmi). Ak mrazíme veľké kusy mäsa, môžu byť policové mrazničky nepraktické. Truhlicové mrazničky sa zase menej hodia na menšie zmrazené jedlá a zmrzlinu, pretože sa v nich horšie orientuje. Aj mraznička je vybavená energetickým štítkom, ktorý určuje, do ktorej energetickej triedy spadá. Prednosť treba dať energeticky úsporným mrazničkám triedy¤A. Dôležitým je aj vnútorný objem mrazničky - všeobecne sa počíta na priemernú domácnosť so 40 až 80¤l na osobu.
Rúra a sporák
Dnes môžeme na trhu nájsť rúry či sporáky vybavené funkciami od výmyslu sveta. Vyberať máme z čoho. V ponuke sú hlavne plynové a elektrické rúry, samostatné alebo kombinované. Samostatných elektrických rúr nájdeme v ponuke obchodov nepomerne viac ako plynových. Vyrábajú sa voľne stojace, ale aj vstavané. Druhy elektrických rúr nájdeme väčšinou pod označením "klasické, teplovzdušné, s grilom, kombinované či multifunkčné". Ovládanie majú mechanické i elektronicky riadené. Novšie rúry sú vybavené aj prehľadnými displejmi a vnútorným osvetlením počas pečenia, takže nemusíme chodiť kontrolovať jedlo "až do rúry" - stačí len mrknúť cez dvierka. Dôležitým parametrom pri výbere rúry a sporáka je opäť energetická trieda spotrebiča.
Umývačka riadu
Umývačky riadu predstavujú pre domácnosť veľkého pomocníka. Dnešné umývačky riadu prinášajú nielen ohromnú úsporu času, ale aj peňazí. Umývačka dokáže ušetriť až 60 percent vody v porovnaní s umývaním pod tečúcou vodou. V obchodoch sa predávajú 2 základné typy: vstavané a voľne stojace umývačky. Vyrábajú sa v dvoch základných rozmeroch - 45 alebo 60 cm široké. Umývačky v šírke 45 cm sú určené pre malé domácnosti, 60 cm pre tie väčšie. Väčší vnútorný priestor umožňuje variabilnejšie usporiadanie riadu. Umývačky na 12 a viac súprav riadu sú energeticky efektívnejšie ako umývačky v šírke 45 cm. Rovnako ako ostatné spotrebiče sú aj umývačky rozdelené do škály energetických tried s najúspornejšou triedou¤A.
Mikrovlnná rúra
Mikrovlnná rúra môže byť užitočným pomocníkom v každej kuchyni. Pri výbere je dôležité zvážiť, na aký účel a ako často sa bude používať a aký priestor na ňu máme. Prínosy používania mikrovlnnej rúry: úspora času, kratšia príprava jedál - rýchlejší ohrev a rýchlejšie rozmrazenie, menej špinavého riadu - jedlo je možné ohrievať priamo na tanieri, pohodlná príprava či úspora elektrickej energie, zdravá príprava jedál - potraviny si pri nej zachovávajú svoje nutričné hodnoty. Pri používaní si treba dať pozor - kovové predmety sa do mikrovlnnej rúry vkladať nemôžu. Pre stredne veľkú domácnosť treba počítať s vnútorným objemom rúry aspoň 17 litrov. Na bežné ohrievanie jedál a rozmrazovanie sú vhodné mikrovlnnej rúry s výkonom okolo 800 W.
Fritéza
Ďalší z radu domácich spotrebičov, ktoré nie sú nevyhnutne potrebné, ale sú užitočné. Jedno z hlavných kritérií pri výbere fritézy je objem potravín, ktoré v nej budeme pripravovať - podľa toho vyberieme veľkosť fritézy. Na trhu sú menšie fritézy pre menej početné rodiny, ale aj giganty, v ktorých pripravíme naraz až 2¤kg hranolčekov. Ďalej je dôležitý rozsah teplôt, pri ktorých je možné jedlo vyprážať - dobré je, ak existuje možnosť vlastného nastavenia potrebnej teploty alebo digitálneho časovača. Dôležitý je aj materiál, z ktorého je nádoba na vyprážanie vyrobená. Praktická je nádoba s nepriľnavým povrchom ušetrí prácu s umývaním. Treba si dať pozor, aby fritéza bola vybavená kvalitným filtračným systémom, aby sme pri vyprážaní nemali plnú kuchyňu pachov.
Text: magazín Varecha
Foto: SHUTTERSTOCK