Presunúť na hlavný obsah

Bravčové guličky na paprikovom kréme - to je dobrota!

Recepty

"Mäso je jednou z najstarších a biologicky najcennejších potravín. Záleží len na kuchárovi, ako chutne, originálne, ale aj šetrne ho dokáže spracovať," myslí si šéfkuchár reštaurácie Modo v Skalici Gabriel Kocák. Ponúka jeden zo svojich receptov.

Bravčové guľôčky na paprikovom kréme

Suroviny:
- 4 čerstvé červené papriky
- 500 g mletého bravčového mäsa
- 1 bielu cibuľu
- 100 g koreňovej zeleniny, narezanej na maličké kocky
- 2 PL hroznového oleja
- 2 stonky čerstvého petržlenu nasekaného na jemno
- 80 g suchého bieleho pečiva (žemle)
- 150 ml plnotučného mlieka
- 1 vajce
- 1 KL horčice
- muškátový oriešok
- soľ
- čierne mleté korenie
- 50 g kozieho syra

Postup:
1. Papriku umyjeme a zbavíme jadierok a bielej šupky vnútri. Potrieme  ju olivovým olejom a necháme na miernom ohni pomaly ugrilovať, až kým  nepopraská šupa, ktorú potom stiahneme. Papriku grilujeme, kým nie je mäkká. Ugrilovanú papriku bez kože dáme do mixéra, pridáme lyžicu olivového oleja a rozmixujeme na jemné pyré. Dochutíme soľou a čiernym korením.

2. Na fašírky zohrejeme mlieko, do ktorého namočíme pripravené žemle a necháme ich poriadne nasať mliekom. Potom z namočených žemlí vytlačíme prebytočné mlieko a pridáme ich do mletého mäsa.

3. Koreňovú zeleninu spolu s cibuľou nakrájame na malé kocky a tie opražíme na miernom ohni do mäkka. Pridáme k mletému mäsu spolu s horčicou, koreninami a vajíčkom dobre premiešame. Hmotu tvarujeme do guliek, ktoré plníme mäkkým kozím syrom tak, aby bol syr v strede fašírky a pečieme na miernom ohni.

Ďalšie recepty nájdete na stránke Varecha.sk

Text pripravil: Bohuš Lenický pre Magazín Pravdy
Jedlo pripravil: Gabriel Kocák, šéfkuchár reštaurácie Modo v Skalici
Foto: Ľuboš Pilc pre Pravdu