Praveká diéta káže súčasníkom jesť surové mäso
iétny biznis neustále prichádza s novými návodmi, ako si rýchlo zabezpečiť úbytok centimetrov v páse, zapnúť obľúbené nohavice a nehanbiť sa za svoje telo v plavkách.
Najnovším hitom je praveká diéta, podľa ktorej sa človek zbaví nadbytočných kilogramov jedine vtedy, ak sa vráti k stravovacím návykom dávnych predkov.
Kontroverzný diétny hit si už stihol získať fanúšikov po celom svete. Jeho filozofia je jednoduchá a spočíva v presvedčení, že pre zdravie človeka nemôže byť nič prospešnejšie ako strava prirodzená pre jeho predchodcu, lovca a zberača. Človek sa vyvíjal viac ako dva milióny rokov, no len pred 10-tisíc rokmi objavil poľnohospodárstvo. Na jeho produkty preto nie je prispôsobený, tvrdí praveká či paleolitická diéta.
Priaznivci pravekého stravovania rozdeľujú potraviny do dvoch skupín. Tie povolené a vhodné sa nazývajú paleolitické. Sem patrí mäso, vajcia, živočíšne tuky, ovocie, zelenina, bobule a orechy. Teda potraviny, ktorými sa pračlovek živil v kamennej dobe. Uprednostňujú sa potraviny, ktoré pochádzajú z ekologického poľnohospodárstva – zelenina a ovocie dopestované bez chemikálií a mäso zvierat, ktoré žili vo voľnom výbehu a spásali trávu.
Do kategórie neolitických, a teda zakázaných, patria všetky potraviny, ktoré priniesol rozvoj poľnohospodárstva a moderný spôsob života. Všetci, ktorí sa rozhodli pre praveký jedálny lístok, si preto musia nechať zájsť chuť na chlieb a pečivo, zemiaky, strukoviny, cukor a sladkosti, ale aj mlieko a mliečne výrobky. Diéta zakazuje aj všetky jedlá s umelými prísadami, sladidlami či produkty v konzervách a práškoch.
Niektorí fanúšikovia pravekého stravovania zachádzajú ešte ďalej a odporúčajú konzumovať všetky potraviny v surovom stave. Veria, že ľudské telo nie je prispôsobené na konzumáciu tepelne upravených jedál, a tak si najradšej doprajú čerstvé, nevarené a nepečené mäso.
Denné menu: Praženica, stejk a biftek
Prvýkrát sa diéta kamennej doby objavila už v 70. rokoch. Odvtedy si získala priaznivcov aj odporcov, či už z radov vedcov, alebo ľudí, ktorí si ju vyskúšali na vlastnej koži. V posledných rokoch praveký spôsob stravovania spopularizoval americký doktor Loren Cordain, ktorý mu venoval štyri publikácie. Podľa neho je súčasná strava príčinou všetkých civilizačných chorôb, ktoré trápia ľudstvo, a v jednej zo svojich kníh poskytuje podrobný návod, ako sa správnou výživou zbaviť akné.
Nadšenci paleodiéty na internetových fórach a blogoch odporúčajú prijať pravekú diétu ako životný štýl. Za odmenu sľubujú dobrú imunitu, lepšie trávenie, zdravé telo a kosti, viac energie a najmä vytúžený úbytok hmotnosti. Každý deň majú na stole rôzne kombinácie čerstvého ovocia a zeleniny, mäso bez prílohy, praženicu, ale pripravujú si napríklad aj špeciálny chlieb z nasekanej zeleniny, semiačok a orechov.
Viacerí odborníci majú na nový a zároveň prastarý diétny hit kritický pohľad. Štúdie naznačujú, že po krátkodobom dodržiavaní sa diéta môže odraziť v znížení hmotnosti aj podielu tuku v tele a pomôže znížiť množstvo prijatých kalórii o viac ako 30 %. Odborník na výživu PharmDr. Jozef Zima zo spoločnosti Nutraceutica však takýto jedálny lístok ako dlhodobú formu stravovania neodporúča: "Je to ďalší extrém. Vylučovať zo stravy škroby, ktoré zabezpečujú dlhodobo stabilnú hladinu inzulínu v krvi, môže byť nebezpečné. Keď je človek odkázaný len na tuky a bielkoviny ako zdroj energie, môže si v krátkom čase poškodiť zdravie, zaťažuje si tak obličky," vysvetľuje. Namiesto nekritického napodobňovania jedálneho lístka z kamennej doby odporúča vybrať si z neho niektoré rozumné zásady a tých sa držať.
Pôjde to aj bez extrémov
Nájdu sa aj takí, ktorí si extrémnu formu paleolitického stravovania upravili do jednoduchšej a pre každodenný život prijateľnejšej podoby. Už nerozdeľujú potraviny na praveké a novoveké, ale na skutočné a akési napodobeniny bez výživovej hodnoty. Veľkým oblúkom obchádzajú potraviny, ktoré obsahujú farbivá a dochucovadlá, ďalej jedlá v práškoch, konzervách a škatuľkách či sladené a ochutené nápoje. Medzi výživovo plnohodnotné potraviny rozhodne nepatria ani jedlá typu rýchleho občerstvenia, ktoré poskytujú telu pri vysokej kalorickej hodnote len veľmi málo živín.
Za skutočné potraviny označujú tie, ktoré nielen naplnia žalúdok, ale dodajú telu potrebné všetky dôležité živiny. Patrí k nim kvalitné mäso, mliečne výrobky, ktoré nie sú zbavené tuku. Ďalej čerstvé ovocie a zelenina, oriešky, semiačka. Z tukov olivový či kokosový olej. Na ochucovanie jedál sú ideálne čerstvé bylinky či sušené jednodruhové korenia a ako sladidlo med. Miernejšia forma pravekej diéty dokonca odporúča potraviny, ktoré sú väčšinou považované za nevhodné alebo prinajmenšom kontroverzné – živočíšnu masť aj slaninu.
Krátkozraké diéty
Zoznam lákavých diét, ktoré v posledných desaťročiach vznikli, je dlhý. Na prvý pohľad sa zdá, že si stačí vybrať a štíhle pružné telo bude už len otázkou niekoľkých týždňov. Lekári však čoraz častejšie upozorňujú na krátkozrakosť väčšiny návodov na štíhlosť, ktoré sú zvyčajne založené na vylučovaní niektorých druhov potravín.
V 90. rokoch 20. storočia sa do módy dostali nízkosacharidové diéty, pri ktorých sa ľudia vyhýbajú cukrom. Vynechať z jedálneho lístka všetky druhy cukrov od sladkostí po chlieb odporúčal vo svojom prelomovom diétnom programe americký doktor Atkins a jeho diétu mu pomohli spropagovať viaceré známe osobnosti z Hollywoodu.
Dodnes sú obľúbené nízkotučné diéty, ktoré odporúčajú výlučne výrobky typu "light", teda bez tuku. Namiesto odporúčaných 30 % obsahuje jedálny lístok pri nízkotučnej diéte len 15 % tuku z celkového objemu prijatej stravy. Podľa odborníka je takáto cesta k úbytku hmotnosti slepou uličkou: "Je to nesprávny smer. Ľudia pri nízkotučnej a nízkokalorickej diéte smerujú k tomu, aby mohli jesť veľa a dosiahli plnosť žalúdka. Pritom sa ochudobňujú o dôležité živiny." Takou je napríklad známa diéta doktora Ornisha, ktorá zakazuje aj hydinu, ryby, červené mäso, orechy a semiačka.
Praveký spôsob stravovania je zasa založený na vysokom prijme bielkovín a tukov, pričom cukry pochádzajú len z ovocia. Nový diétny hit má aj niekoľko pozitív, ktoré rozhodne netreba prehliadať. Napríklad odporúča každodenný pohyb. A to najmä taký, ktorý je pre človeka prirodzený – chôdza, beh, ohýbanie sa a skákanie namiesto driny v posilňovni. K tomu odporúča konzumovať surovú či prevarenú zeleninu, ovocie, ryby a prirodzené tuky, ktoré často v našich jedálnych lístkoch chýbajú. Zaujímavé je aj pravidlo, že suroviny na výrobu jedál by mali byť vypestované a dochované čo najprirodzenejšou cestou. Vôbec nemusí ísť o biopotraviny, ktoré zaťažia peňaženku. Najlepšie "bio" produkty sa dajú dopestovať v záhrade alebo kúpiť na trhu od domácich pestovateľov či chovateľov.
Prečo potom siahať po extrémnej diéte, keď sa dá stravovať príjemne, a pritom chudnúť? "Výživa má byť plnohodnotná. Nemá jej byť veľa, ale má byť kvalitná - obsahovať dostatok bielkovín, tukov a vitamínov," uzatvára Zima. K svojmu zdraviu prispejeme, ak sa vyhneme potravinám, ktorých zloženie na obale sa nám nechce dočítať do konca, pretože mu nerozumieme. Polotovary, instantné jedlá a stravovanie vo fast foodoch nahradíme poctivou kuchyňou. A najmä ak sa nebudeme riadiť jedálnym lístkom, ktorý predpisuje nový diétny ošiaľ, ale potrebami vlastného tela.
Text: Barbora Stránska, spolupracovníčka Magazínu Pravdy
Foto: SHUTTERSTOCK