Presunúť na hlavný obsah

Hruštičky naše húževnaté

Zdravie a relax

Tieto lahodné, ľahko stráviteľné plody začínajú dozrievať v auguste, neskoršie odrody v septembri a októbri.

Letné hrušky sú určené na priamu spotrebu, zimné hrušky môžeme skladovať. Za ich domovinu sa považuje oblasť Zakaukazska. Konzumujeme ich najlepšie čerstvé, veľa prospešných látok sa nachádza v šupke a pod šupkou. Pripravujeme z nich marmelády, džemy, kompóty, prípadne ich sušíme. Svoje uplatnenie majú aj v teplej kuchyni. Pripravujú sa z nich múčniky alebo plnené knedle. Môžeme ich zapekať, dusiť na víne alebo z nich pripraviť sladký vyprážaný dezert. Vynikajúce sú "glazované" hrušky, teda povarené v mede, ovocnom likéri a masle.

Nezaznávajme ich
Hruška je dosť podceňované ovocie, ale neoprávnene. Obsahuje nielen šťavu, ale aj vlákninu, ktorá zasýti a čistí črevá. Hrušky pomáhajú pri zápche, pre nízky obsah bielkovín, tukov a sacharidov sú vhodné pri redukčných diétach. Pôsobia močopudne a žlčopudne, priaznivo ovplyvňujú aj žalúdočné ťažkosti a pôsobia mierne dezinfekčne. Je dobré konzumovať ich pri chorobách krvného obehu a obličiek.

Len nie s mliekom!
Hrušky sa neodporúča kombinovať s mliekom, pretože to môže spôsobiť zažívacie problémy. Komu sa páči stráviť hodiny na záchode a prežiť nepríjemné chvíle s kŕčmi v bruchu?

Skrývajú všeličo
Hrušky obsahujú provitamín A, vitamíny skupiny B a menšie množstvo vitamínu C a vitamínu P. Je v nich až 80¤% vody, ktorá rýchlo dopĺňa živiny a pomáha prečisťovať črevá. Sú bohaté na minerálne látky, predovšetkým sodík, meď, draslík, chlór, vápnik, horčík, fosfor, kremík i železo. Ďalej hrušky obsahujú organické kyseliny, flavonoidy, triesloviny a pektíny, ktoré chránia sliznicu žalúdka a čriev, a kyselinu listovú, ktorá je priaznivá pre krvotvorbu.

Náš tip:
Na tanier položíme hrušky nakrájané na tenké plátky, posypeme ich nivou rozdrobenou na malé kúsky a pokvapkáme zmesou oleja s octom. Ešte osolíme, okoreníme a môžeme podávať.

Text: magazín Varecha
Foto: SHUTTERSTOCK