Na dobrú pizzu treba vyzrieť
Čo o tejto špecialite ešte neviete.
V národných farbách
Historickú premiéru mala pizza v roku 1899. Vtedy ju známy pekár z pizzerie v Neapoli pripravil na slávnosť v letnom kráľovskom sídle Capodimonte pre mladú kráľovnú Margarétu Savojskú. Bola naaranžovaná vo farbách talianskej národnej trikolóry, obložená červenými paradajkami, smotanovo bielym syrom mozzarella a doplnená zelenými lístkami bazalky.
Aha ich, tajnostkárov
Hoci je pizza v podstate jednoduché jedlo, presný recept profesionálni šéfkuchári nikomu neprezradia. Talianska receptúra hovorí, že základom je dobré cesto, ktoré sa vyrába z hladkej múky. Po vymiesení sa nechá asi 20 minút odležať. Potom sa rozdelí na štvrťkilové hrudy, ktoré treba prikryť mokrou utierkou a dať do chladničky. Najlepšie sú na druhý deň.
Náš tip: Kečup? Kdeže!
Pre našinca nezvyčajné, ale pre pizzu je dôležitá paradajková omáčka. Nie kečup alebo pretlak, mali by to byť pravé talianske drvené paradajky, ktoré ochutíme štipkou bazalky a oregana, osolíme a pokvapkáme trochou oleja. Korenia nesmie byť priveľa, z pizze sa nemá stať oreganové tornádo. Mali by ste v nej cítiť aj chute ostatných prísad. Popri tradičných a osvedčených receptúrach však možno na pizzu použiť v podstate čokoľvek.
Text: magazín Varecha
Foto: SHUTTERSTOCK