Presunúť na hlavný obsah

K ementálu biele víno, ku kačici červené

Recepty

Podať návšteve víno je malým umením. Prezradí o nás, či sme pohostinní, ale takisto vypovedá o našej (ne)kultúrnosti. Nepokazte túto zázračnú chvíľu!

Víno k predjedlu – malo by byť ľahké, svieže a neutrálne. Piť po ňom sa bude totiž ďalšie.

Víno k rybe – hodí sa suché.

Víno k bielemu mäsu – máte na výber. Vhodné je červené, biele, aj ružové. Ak zvolíte červené, malo by byť jemné, lahodné a obsahovať málo trieslovín. Biele víno k bielemu mäsu – voľba by mala padnúť na plné, aromatické a výrazné víno.

Víno ku kačici či husi – jeho úlohou bude povzbudiť chuť. Nič nepokazíte červeným vínom.

Víno k syrom – nalievame ho podľa toho, o aký syr sa jedná. Ementál a eidam je správne kombinovať s vhodným odrodovým sviežim bielym vínom, no gouda si už pýta červené ľahké víno, niva ťažšie.

Víno a koláč – vzrušujúce, okúzľujúce a temperamentné vína sú tie pravé! Polosuchý alebo sladký sekt sa tiež hodí k dezertom.

Kedy príde rad na víno? Nasledovať by malo až po pive. Pravdaže, neodporúča sa ich mixovať, avšak ak po pive nasleduje víno, pivo by už nemalo čo na stole hľadať.

Text: -dz- pre oŽene.sk
Foto: SHUTTERSTOCK