Antikorové drezy si vyžadujú špeciálnu údržbu
Kuchynské drezy z nehrdzavejúcej ocele sa vyznačujú nielen nadčasovou estetikou a elegantným, jednoduchým dizajnom.
Na obľube im pridáva aj fakt, že sú hygienicky bezchybné, absolútne teplovzdorné, odolné proti poškriabaniu, škvrnám a hrdzaveniu a farebne stále. Antikoro ako skoro žiadny iný materiál sa dá využiť v každej kuchyni. Ako drezy z antikora udržiavať, aby vyzerali vždy ako z katalógu, radí Miloš Ruta zo spoločnosti ANCOR Slovakia.
"Ich údržba je nenáročná, pokiaľ sa robí pravidelne. Vždy odporúčam používanie vlhkých handričiek a špeciálnych prípravkov na antikorové materiály, ktoré sú k tomuto povrchu veľmi šetrné. Ale najmä by sa mal drez po každom umytí vysušiť, aby povrch nezmatnel a nebol samá škvrna. Chlór by sa nemal používať vôbec. Napáda totiž mikroskopickú vrstvu oxidu chromitého na povrchu oceli a spôsobuje tvorbu drobných hnedých škvrniek (bodová korózia) a tiež sa môžu tvoriť nepekné fľaky."
Bielidlá vždy treba používať v predpísanom riedení podľa pokynov výrobcu. Neriedené bielidlá môžu povrch drezu poškodiť. Ak použijete chlór, potom čo najskôr opláchnite povrch veľkým množstvom vody. Akékoľvek čistidlá obsahujúce chlórnany sú nevhodné pre použitie v spojení s antikorovou oceľou a za určitých podmienok môžu i v zriedenom stave spôsobiť poškodenie. Prípadné škvrny alebo škrabance môžete vyleštiť špeciálnou hubkou a leštiacou pastou. "Ako som už spomínal, určite odporúčam používanie špeciálnych prostriedkov na antikorové drezy. V extrémnych prípadoch je možné použiť oceľovú vatu, ale iba z nehrdzavejúcej ocele," dopĺňa.
Čo sa odtokov týka, odborníci odporúčajú iba špeciálne prípravky vhodné na antikorové povrchy, bez obsahu chlóru, bielidiel, čističov striebra, kyseliny sírovej, kyseliny chlorovodíkovej a iných silných kyselín, ktoré môžu povrch poškodiť. Rovnako si treba dávať pozor aj na niektoré agresívne potraviny, ako sú ovocné džúsy, vlhká soľ, ocot, čerstvá horčica, nakladaná zelenina a majonéza. Môžu zmeniť zafarbenie povrchu, ak zostanú dlhší čas v kontakte s antikorovým povrchom.
Text: Jana Véghová pre Pravdu
Foto: SHUTTERSTOCK