Klasika pre jazyk labužníka: Pečené kurča s bylinkami
Aj vy patríte k fanúšikom lahodného a ľahko stráviteľného kuracieho mäsa? V takom prípade ste už určite jedli pečené kurča.
Teraz vám ho ponúkame s jemnou inováciou. S pridanými bylinkami. Prsty si oblížete, to sľubujeme!
Pečené kurča s bylinkami
Suroviny:
- 1 kurča (1 500 g) - najlepšie z biochovu
- 2 cibule
- 1 jablko
- zväzok čerstvých byliniek (tymian, majorán, šalvia)
- 100 ml suchého bieleho vína
- hlavička cesnaku
- soľ
- mleté čierne korenie
- drvená rasca
- mletá červená paprika
- olivový olej
Postup:
Kurča dôkladne umyjeme pod tečúcou vodou. Osušíme ho, osolíme zvonku aj zvnútra. Jablko prekrojíme na polovicu a vložíme do brušnej dutiny spolu s časťou byliniek. Zvyšok nasekáme nadrobno, premiešame s olejom a koreninami a touto zmesou kurča potrieme. Na dno pekáča nalejeme trochu oleja, pridáme osminky cibule a na polovičku prekrojenú celú hlavičku cesnaku. Vložíme kurča a podlejeme vínom. Prikryjeme alobalom a dáme do rozhorúčenej rúry. Asi po trištvrte hodine alobal odstránime, ak treba, podleje vodou alebo vínom a dopečieme dochrumkava, aby sa na kurčati vytvorila zlatá kôrka.
Ďalšie recepty nájdete na stránke Varecha.sk
Text pripravil: Bohuš Lenický pre Magazín Pravdy
Foto: SHUTTERSTOCK