Presunúť na hlavný obsah

Recept: Plnka s údeným mäsom, vajcom a kôprovou omáčkou - klasika po novom

Recepty

Aj tradičné jedlá možno ozvláštniť pridaním nezvyčajných surovín: plnku s údeným mäsom napríklad dochutí nasekaná mladá žihľava.

Príprava: 15 minút

Pečenie: 60 minút
Náročnosť: 2

Pre 4 osoby potrebujeme:
600 g starších rožkov nakrájaných na kocky
200 g údeného bravčového bôčika
200 g údenej slaniny
soľ
muškátový oriešok
100 g cibule
petržlenová vňať
žihľavové listy
6 vajec
3,5 dl mlieka na zvlhčenie rožkov a kôprovú omáčku
mleté čierne korenie
160 ml smotany 33 %
80 g masla
15 g hladkej múky
cukor
olej
vínny ocot
čerstvý kôpor
strúhanka

Postup:
Plnka:
Na väčšie kúsky nakrájanú slaninu a bôčik orestujeme na cibuľke a cesnaku. Dochutíme soľou, korením a muškátovým orieškom a necháme vychladnúť. Potom mäso zmiešame so žĺtkami, nasekanou mladou žihľavou, petržlenovou vňaťou a navlhčenými rožkami. Premiešame, pridáme sneh z bielkov a zľahka premiešame. Plnku dáme do vymasteného pekáčika, ktorý sme vysypali strúhankou. Pečieme v rúre na 190°C, kým hmota stuhne - asi 45 minút na 6 cm výšky. Potom vyberieme a nakrájame na porcie.

Vajcia uvaríme na tvrdo alebo spravíme tzv. stratené vajcia.

Kôprová omáčka: Cibuľku orestujeme na masle domäkka, pridáme hladkú múku, zeleninový vývar, mlieko, soľ a povaríme asi 15 minút. Dochutíme uvareným nálevom s cukrom a octom. Povaríme a pridáme smotanu, dochutíme kôprom a všetko rozmixujeme.

Ďalšie recepty nájdete na stránke Varecha.sk

Text: Katarína Sedláková pre magazín Pravdy
Jedlo pripravil: Vojtech Artz, šéfkuchár spoločnosti Metro
Foto: archív Vojtecha Artza