Recept: Plnka s údeným mäsom, vajcom a kôprovou omáčkou - klasika po novom
Aj tradičné jedlá možno ozvláštniť pridaním nezvyčajných surovín: plnku s údeným mäsom napríklad dochutí nasekaná mladá žihľava.
Príprava: 15 minút
Náročnosť: 2
Pre 4 osoby potrebujeme:
600 g starších rožkov nakrájaných na kocky
200 g údeného bravčového bôčika
200 g údenej slaniny
soľ
muškátový oriešok
100 g cibule
petržlenová vňať
žihľavové listy
6 vajec
3,5 dl mlieka na zvlhčenie rožkov a kôprovú omáčku
mleté čierne korenie
160 ml smotany 33 %
80 g masla
15 g hladkej múky
cukor
olej
vínny ocot
čerstvý kôpor
strúhanka
Postup:
Plnka: Na väčšie kúsky nakrájanú slaninu a bôčik orestujeme na cibuľke a cesnaku. Dochutíme soľou, korením a muškátovým orieškom a necháme vychladnúť. Potom mäso zmiešame so žĺtkami, nasekanou mladou žihľavou, petržlenovou vňaťou a navlhčenými rožkami. Premiešame, pridáme sneh z bielkov a zľahka premiešame. Plnku dáme do vymasteného pekáčika, ktorý sme vysypali strúhankou. Pečieme v rúre na 190°C, kým hmota stuhne - asi 45 minút na 6 cm výšky. Potom vyberieme a nakrájame na porcie.
Vajcia uvaríme na tvrdo alebo spravíme tzv. stratené vajcia.
Kôprová omáčka: Cibuľku orestujeme na masle domäkka, pridáme hladkú múku, zeleninový vývar, mlieko, soľ a povaríme asi 15 minút. Dochutíme uvareným nálevom s cukrom a octom. Povaríme a pridáme smotanu, dochutíme kôprom a všetko rozmixujeme.
Ďalšie recepty nájdete na stránke Varecha.sk
Text: Katarína Sedláková pre magazín Pravdy
Jedlo pripravil: Vojtech Artz, šéfkuchár spoločnosti Metro
Foto: archív Vojtecha Artza