Presunúť na hlavný obsah

Recept: Pečený plnený bôčik s hrachovou kašou

Recepty

Pravdepodobne ste túto kombináciu ešte neochutnali.

Príprava: 25 minút

Varenie: 60 minút
Náročnosť: 2

Pre 4 osoby potrebujeme:
600 g vykosteného bravčového bôčika
120 g hydinovej pečene
120 g žemlí (staršie pečivo)
mlieko
240 g sušeného hrachu
120 g cibule
80 g slaniny
soľ
mleté čierne korenie
2 červené papriky
2 hrste šalátu "poľníček"
mletá rasca
petržlenová vňať
biely vínny ocot

Postup:
1.
Bravčový bôčik nakrájame na široké pruhy dlhé asi 14 cm. Tenkým dlhým nožom narežeme na tzv. knihu a otvoríme. Osolíme a naplníme plnkou.

2. Plnka: Hydinovú pečeň nasekáme nahrubo, pridáme soľ, rascu, korenie a spojíme na kocky nakrájanými žemľami. Vypracujeme plnku, ktorou naplníme mäso a spevníme špajľou alebo motúzikom. Upečieme dozlata na 175°C (asi 50 minút). Mäso necháme dôkladne vychladnúť a nakrájame až studené.

3. Hrach namočíme deň vopred a uvaríme do mäkka. Uvarený hrach prepasírujeme (rozmixujeme) spolu s vývarom a orestovanou cibuľkou, cesnakom, soľou a korením. Papriku potrieme olejom a upečieme v rúre takmer dočierna. Sparíme ju a olúpeme, zbavíme semienok a nakrájame na kúsky. Zmiešame so zmäknutou cibuľkou, soľou, vinným octom, štipkou cukru a nasekanou petržlenovou vňaťou a šalátom poľníčkom. Mäso ohrejeme v rúre a podávame s hrachovou kašou a šalátom z pečených paprík.

Ďalšie recepty nájdete na stránke Varecha.sk

Text: Katarína Sedláková pre magazín Pravdy
Jedlo pripravil: Vojtech Artz, šéfkuchár spoločnosti Metro
Foto: archív Vojtecha Artza