Ako vybabrať so zemiakovou šupkou
Aby sme sa netrápili, kým sa dostaneme zemiakom "pod kožu".
Zemiaky varené v šupke sa ľahšie lúpu, kým sú ešte horúce. Aby sa šupka dala lepšie stiahnuť, uvarené zemiaky scedíme, zložíme pokrievku a necháme z nich na vypnutej platni krátko "vyfučať" paru, pričom zľahka potriasame hrncom.
Keď zelená škodí
Staré klíčiace alebo zelenkasté zemiaky obsahujú neveľké množstvo jedovatého alkaloidu nazývaného solanín. Pri zvýšenej konzumácii môže solanín vyvolať tráviace a ďalšie zdravotné problémy, najmä u detí, obehové problémy, bolesti pri srdci, bolenie hlavy, oslabenie šliach a chrupaviek či zhoršenie zraku.
Náš tip: Zemiaky ľúbia bylinky
Stáročia naši predkovia vedeli, a my to vieme od nich, že zemiaky a bylinky sú milenci. Zemiačiky znesú takmer všetko – petržlenovú vňať, pažítku, jarnú cibuľku, tymian, rozmarín, majorán, bazalku..., čerstvé i sušené. Nemusíme sa báť experimentovať.
Text: magazín Varecha
Foto: SHUTTERSTOCK