Upečte si dobrotu z domácej úrody - francúzsky hroznový koláč
Aj v týchto dňoch ešte dokážeme využiť čestvé ovocie na prípravu koláčov. Čo tak skúsiť hroznovú pochúťku?
Francúzsky hroznový koláč
Suroviny:
- 300 g hladkej múky
- 150 g masla
- 80 ml studenej vody
- ríbezľový džem
- asi 700 g hrozna
- 1 vrecúško čírej tortovej želatíny
Postup:
1. Preosejte múku na dosku, pridajte maslo a rozdrobte to spolu ako na posýpku. Pridajte vodu a spracujte rýchlo na cesto, zabaľte ho do fólie a nechajte v chlade odležať pol hodiny.
2. Cesto rozvaľkajte, vyložte ním koláčovú formu aj s okrajom (vopred vymastenú maslom a vysypanú hrubou múkou). Na cesto položte papier na pečenie, zaťažte ho suchou fazuľou, vložte do predhriatej rúry a pečte 15 minút. Vyberte papier s fazuľou a dopečte.
3. Vychladnuté upečené cesto preložte na tácku, potrite ho vrstvou ríbezľového džemu a pokryte bobuľami hrozna. Pripravte tortové želé podľa návodu a rovnomerne ho nalejte na hrozno. Nechajte v chlade stuhnúť.
Ďalšie recepty nájdete na stránke Varecha.sk
Text pripravil: Bohuš Lenický pre Magazín Pravdy
Foto: SHUTTERSTOCK