Zdravie v kapustnej hlávke... je neoceniteľné!
Hlávková kapusta bola v strednej Európe bežná už v ranom stredoveku a dostala k nám zo Stredomoria.
Dnes sa pestuje na celej zemeguli v podobe mnohých odrôd. Základnými druhmi sú kapusta biela a červená, ktorá má vyššiu biologickú hodnotu. Najvyšší obsah zdraviu prospešných látok má kapusta surová a kyslá. Obsahuje vitamíny A, skupinu B v ideálnom pomere (vrátane významného vitamínu B12), vitamín C, železo, zinok, selén, draslík, sodík, mangán, vlákninu, bielkoviny, glukózu, aminokyseliny...
Lacný čistič čriev
Okrem iných vynikajúcich vlastností kapusta dôkladne čistí črevá. Má schopnosť na seba viazať jedovaté látky (ťažké kovy) usadené v tráviacom trakte, predovšetkým v črevách a následne ich odvádza z tela von. Ochraňuje črevnú sliznicu a podieľa sa na udržiavaní zdravej črevnej mikroflóry, čím prispieva k správnemu tráveniu a vylučovaniu.
Kapustový závin
Suroviny:
- 250 g kyslej kapusty
- 200 g moravského údeného
- 250 g lístkového cesta
- cibuľa
- olej
- soľ
- čierne korenie
- mletá rasca
Postup:
1. Kapustu prepláchneme a nasekáme na menšie kúsky. Cibuľu nakrájame nadrobno a osmažíme na rozpálenom oleji dozlatista.
2. Pridáme na rezance nakrájané údené a opražíme. K mäsu pridáme kapustu a necháme asi 10 minút podusiť. Dochutíme soľou a korením.
3. Pripravenú zmes necháme chvíľu vychladnúť. Medzitým rozvaľkáme lístkové cesto na obdĺžnik, rozložíme naň zmes a cesto zrolujeme.
4. Hotový závin potrieme žĺtkom a môžeme pridať sezamové semienka alebo rascu na ozdobu. Pečieme v rúre pri 180 °C dozlatista.
Tip lenivého labužníka: Na hrubom strúhadle nastrúhame kapustu, pomaranče nakrájame na kocky a pridáme ich ku kapuste. Prisypeme kokos, pokvapkáme olivovým olejom, dochutíme citrónovou šťavou, cukrom, osolíme, premiešame a necháme asi hodinu odležať.
Text: Bohuš Lenický pre Magazín Pravdy
Foto: SHUTTERSTOCK