Presunúť na hlavný obsah

Triky a rady pre pečenie koláčov - čítajte

Recepty

Viete, čo vylepší cesto na sladký koláč? A čím treba narábať pri dezertoch opatrne?

S citrónom šetrne

Do cesta, na mäso alebo do zálievky často stačí len pár kvapiek citrónovej šťavy. Kvôli tomu nemusíme zakaždým použiť nový citrón. Do plodu zapichneme špáradlo a z otvoru vytlačíme toľko šťavy, koľko práve potrebujeme. Zvyšok citróna potom zabalíme do fólie a uložíme do chladničky.

Ako s cestom na plech
Pre mnohé začínajúce gazdinky je najväčší problém umiestniť cesto na plech. Ako na to? Vyvaľkanú placku cesta prenesieme na plech tak, že si plech dáme čo najbližšie k pracovnej doske s cestom, vyvaľkaný plát podrežeme dlhým nožom z pracovnej plochy, nakrútime ho na valček a opatrne prenesieme na plech. Potom prstami dotlačíme cesto k okrajom alebo, naopak, odrežeme podľa plechu.

Puding koláču prospeje
Pri pečení kysnutého cesta pridáme na 1 kg cesta jeden vanilkový puding rozmiešaný v mlieku a pri miesení pridáme aj lyžičku octu. Puding cesto zjemní a navonia a ocot zabezpečí, aby sa lepšie spracovalo.

Poriadok v chladničke
Šikovná gazdiná  myslí na to, aby boli potraviny v chladničke správne uložené. Nikdy nedávame surové mäso do tesnej blízkosti potravín určených na priamu konzumáciu, ako sú napríklad zákusky, ale aj čerstvé ovocie.

Text: Varecha, príloha denníka Pravda
Foto: SHUTTERSTOCK