Presunúť na hlavný obsah

Rady do kuchyne na nezaplatenie

Recepty

So všetkým si možno poradiť. Aj s vázou s úzkym hrdlom.

Keď je hrdlo úzke

Šupky a vodu z varených zemiakov môžeme využiť naozaj dokonale - na čistenie skla. Do fliaš, demižónov, džbánov alebo váz s úzkym hrdlom nalejeme do troch štvrtín vodu, pridáme nakrájané zemiakové šupky a dobre uzavrieme. Potom nádobou silne trasieme - dôkladne „šejkrujeme", až kým sa špina na jej vnútorných stenách uvoľní.

Pečeň? Šup do smotany
Hovädzia alebo bravčová pečeň bude obzvlášť chutná, šťavnatá a skvele mäkká, keď ju pred vyprážaním neobalíme ako obvykle v múke alebo strúhanke, ale naložíme aspoň na dve hodiny do smotany. Len treba dať pozor na staré známe – soliť až po tepelnej úprave!

V šupke varené zemiaky sa lepšie šúpu, keď ich prelejeme studenou vodou.

Staré zemiaky dostanú lepšiu chuť povarením v bujóne.

Ryža získa skvelú chuť pridaním polovice téglika jogurtu a keď ju po uvarení pokvapkáme citrónovou šťavou.

Knedle varené vo vode sa neprilepia ku dnu hrnca, ak ich vložíme do mikroténového vrecka.

Zemiakové cesto na knedle bude mať pekné žlté sfarbenie, keď doň pridáme najemno nastrúhanú karotku.

Cestoviny sa nezlepia a neprilepia ku dnu, keď do vody, v ktorej ich varíme vlejeme lyžicu oleja.

Text: magazín Varecha
Foto: SHUTTERSTOCK