Presunúť na hlavný obsah

Čo vám ponúkne október v kuchyni?

Recepty

Už je to raz tak, jeseň prichádza, úroda pomaly odchádza. Po zbere jesenných plodov nastáva čas skladovania, zavárania, mrazenia či sušenia.

Chutné a zdravé výpestky zo záhradky môžu spestrovať jedálny lístok po celú zimu. No ešte aj v októbri nájdeme v záhradkách kadečo pod zub. Okrem tradičných jesenných zemiakov, petržlenu, mrkvy a kapusty môžeme do našej kuchyne prizvať aj iné záhradkárske produkty.

Tekvica
Tekvica veľkoplodá, ktorá je u nás najznámejšia, má rôzne odrody, ktoré sa líšia tvarom, chuťou i farbou. Dužinu tekvice môžeme konzumovať čerstvú vo forme šalátov alebo studených polievok, hodí sa aj ako prísada do múčnikov a koláčov. Mnohé gazdinky využijú tekvicu aj v teplej kuchyni, pripravujú ju dusenú ako prívarok, pečenú, smaženú, zapekanú aj plnenú. Vyzreté plody možno použiť pri príprave zaváranín, marmelád alebo ich možno sušiť.

Kukurica
Kukurica je veľmi zdravá a nízkokalorická potravina, pričom prekvapujúco rýchlo zasýti. Spracovávame buď celé klasy, alebo jednotlivé zrnká. Okrem klasického popcornu je lahodná ako varená, grilovaná a dusená, tvorí súčasť prílohy na tanieri a je to skvelá surovina do šalátov a polievok. Z kukuričnej múky sa robí kaša - polenta a  hlavne v latinskoamerických krajinách sa múka z kukurice používa na pečenie rôznych druhov chleba, pečiva a múčnikov.

Fazuľa
Jedna z výhod fazule spočíva v množstve tvarov, farieb i chutí, takže v nejakej gurmánskej podobe ju môžeme zaradiť do jedálneho lístka trebárs každý deň, a vždy bude iná, pričom je zdraviu prospešná. Biela je najlepšia v polievke, upravená na kyslo alebo do studených šalátov. Červenú jej farba predurčuje na ohnivé mexické chilli con carne. Hnedá patrí do polievok a gulášov. Čierna je skvelá príloha k pikantnému mletého mäsu.

Baklažán
V minulosti bol baklažán považovaný za exotickú rastlinu, dnes je už bežnou súčasťou našej kuchyne. Pre svoju príjemne korenistú a sladkastú chuť ho vyhľadávajú najmä labužníci. Inšpiráciou pre jeho použitie je predovšetkým stredomorská kuchyňa. Je skvelou prílohou k mäsu a rybám. Nemožno si bez neho predstaviť grécku musaku alebo balkánske a turecké predjedlá, kde dominuje grilovaný baklažán so sušenými paradajkami.

Zeler
Pozoruhodná koreňová zelenina. Možno ho konzumovať surový, krátko sparený alebo povarený ako prídavok do šalátov. Ďalším variantom úpravy je jeho opečenie alebo opraženie na tuku, taký potom pridávame do rôznych pokrmov, kde má veľmi široké použitie pri úprave pokrmov, patrí do polievok, omáčok (najmä smotanových), k duseným aj pečeným mäsám, do zemiakovej kaše, opečený či vyprážaný ako doplnok pokrmov a podobne.

Červená repa
Vďaka dobrej skladovateľnosti je repa vynikajúca zimná zelenina. Cvikla je nielen zdravá, ale aj voňavá, chutná a farebne atraktívna. Výborné sú šaláty zo surovej repy, najmä kombinácia chren - červená repa. Môžeme ju ochutiť citrónom, olivovým olejom, kyslou smotanou, jogurtom. Môžeme z nej urobiť nátierku na chlieb alebo ju použiť ako prílohu k mäsu. Raz si z nej urobíme šalát, druhý raz môžeme uvariť boršč. Veľmi dobrá je pečená cvikla, keď ju len umyjeme a dáme piecť do rúry.

Text: magazín Varecha
Foto: SHUTTERSTOCK