V maďarskej kuchyni hrajú prím paprika a víno
Bez papriky si nevieme predstaviť takmer žiadne maďarské jedlo.
Červený virtuóz
V maďarskej kuchyni hrajú prvé husle dvaja primáši - paprika a maďarské víno. Paprika sa pridáva takmer do každého jedla a pri stolovaní je vždy poruke miska mletej sladkej či štipľavej papriky na dochutenie. Najpoužívanejšie sú: jemná sladká, segedínska sladká, sladká ružová, lahôdková pálivá a silne pálivá.
Tokajské zlato
V Maďarsku existuje viac ako 20 registrovaných vinárskych oblastí. Z vín je preslávené najmä známe tokajské. Sladké biele víno ?s chuťou karamelu a podtónu mäty a vanilky, medu a hrozienok je obľúbené aj u nás, hoci dobre vieme o vzájomnom súperení o jeho značku. Z ďalších bielych vín je známe napríklad Badacsony z oblasti Balatonu.
Náš tip: Štipľavá klasika
Lečo, po maďarsky lecsó, je medzi tradičnými maďarskými jedlami klasika, na rozdiel od našej kuchyne sa však úplne zaobíde bez vajíčok a navyše je oveľa ostrejšie vďaka štipľavej paprike. Veľmi rozšírené a populárne je pridávanie miestnych korenených klobások, pričom na záver sa lečo ozdobuje kopčekom kyslej smotany, ktorá pokrm príjemne zjemní.
Text: magazín Varecha
Foto: SHUTTERSTOCK